Szperałem już tutaj na forum w tej sprawie i wynalazłem podobne tematy, ale nic z nich nie wywnioskowałem i postanowiłem założyć swój.
Przedstawię w skrócię co stworzyłem w PHP:
Prostą stronkę, na której jest formularz i skrypt, który zapisuje dane z formularza do pliku tekstowego.
Drugi skrypt wyświetla dane z owego pliku tekstowego.
Już miałem kończyć, ale zauważyłem, że dane są wyświetlane od najstarszego do najnowszego.
Tak wygląda formularz:
<table border="0" width="100%" height="100%"> <tr> <td align="center" valign="center"> <form action="zyczenia-przetworzenie.php" method="post"> <table border="0" align="center"> <tr> <td align="right" valign="top" height="10px"> Pseudonim: </td> <td align="left" valign="top"> <input type="text" name="pseudonim" size="13" maxlength="20" /> <input type="submit" value="Wyślij" style="float: right; cursor: pointer;"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top"> Życzenia:<br /> </td> <td align="left" valign="top"> </td> </tr> </table> </form> </td> </tr> </table>
Tak wygląda pierwszy skrypt:
<table border="0" width="100%" height="100%"> <tr> <td align="center" valign="center"> <?php $tresczyczen = $_POST['zyczenia']; $pseudonim = $_POST['pseudonim']; echo '<div style="text-align: left; border: 1px solid black; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; padding: 5px; width: 300px;">'; echo '<font><a href="./zyczenia-formularz.html">Kliknij tutaj,</a> aby spróbować ponownie...</font>'; } else { } $zyczenia = '<div style="text-align: left;">'.$tresczyczen."</div><div style='text-align: right;'><strong>Autor:</strong> ".$pseudonim."<br /><strong>Data:</strong> ".$data."</div><br /><br />\n"; if ($wielkoscpliku >= 2048) { } ?> </td> </tr> </table>
A tak wygląda drugi skrypt:
Nie znam się kompletnie na PHP - powyrzsze skrypty robiłem na podstawie informacji zawartych w podręczniku.
Wszystko ładnie działa, ale chciałbym, aby jednak te dane były wyświetlane na odwrót, niż są zapisane - albo, aby od razu były zapisywane na początku pliku, a nie na końcu.
Mogę prosić was o pomoc?