Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQLite - problem przy wczytywaniu bazych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pkosciej
Witam

Mam problem przy wczytaniu bazy SQLite.

Skrypt wywala mi się z następującym błędem:

qlite_open() [function.sqlite-open]: unable to open database: ...(ścieżka do pliku na serwie)

mój kod wygląda tak:

1. $baza = 'administrator/base.sdb';
  2. $db = sqlite_open($baza);

Eksperymentalnie przerobiłem go na taki:

1. $baza = 'base.sdb';
  2. $db = sqlite_open($baza);

a plik base.sdb skopiowałem ręcznie do tego samego katalogu - działa świetnie bez problemu.

W necie znalazłem ze to wina chmodu, zmieleniem go wiec na 777 - ale to nadal nie pomogło.

Wpadłem na genialny pomysł, żeby moją bazę danych w czasie wywoływania zapytania skopiować do folderu z poziomu którego jest wywoływane zapytanie, a po wykonaniu zapytania usuwać.
Robiłem to metodami rename i copy, ale baza danych kopiowała się ale pusta, bez zawartości...

Skończyły mi się zapytania do Google, pomysły na rozwiązanie problemu i umiejętności kodowania w PHP na rozwiązanie problemu, więc proszę o pomoc majstersztyków na forum smile.gif

kilab
Kopiowanie pliku to raczej nie najlepszy pomysł. Jak zauważyłeś, problemem jest ścieżka pliku z bazą.
Chmody dla katalogu z bazą też ustawiłeś na 777? Upewnij się, czy plik w którym ładujesz bazę jest w strukturze folderów na tym samym poziomie co /administrator
jaslanin
jeszcze możesz się upewnić czy user i group pliku są odpowiednio ustawione, zmienić je można przez chown z konsoli
pkosciej
tak, folder ma chmod rowniez 777
folder dobry bo podaje dla niego ścieżke bezwzględną
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.