Natknąłem się na pewien problem w swojej aplikacji.
Główny DIV mojej aplikacji odświeża się co jakiś czas - domyślnie co 5 sekund (dzięki kodowi JavaScript).
Potrzebuję napisać aplikację bardzo konfigurowalną, tj.
1. Dodaję nowego użytkownika, który ma swoją planszę na wyświetlanie zawartości
2. Do jego planszy dodaję mu elementy jakie ma wyświetlać np. plansza jest podzielona na 2 kolumny, w lewej box księgowość, box sekretariat, po prawej ma box magazyn.
Takich plansz mogę tworzyć nieskończenie wiele w nieskończenie wielu konfiguracjach.
Teraz w czym problem - elementy w boxach dla różnych użytkowników mogę mieć różne wyglądy i różne wyświetlane dane, tj.
1 plansza, box księgowość - wyświetlają się faktury na zasadzie miniaturki oraz daty z czerwonych kwadratach
2 plansza (inny użytkownik), box księgowość - wyświetla mu się te same dane z bazy co powyżej, jednak ma inne dane: data księgowania, osoba potwierdzająca, kwota, wyświetlają się w zielonych prostokątach
Jeśli uznam, że w 2 planszy użytkownika ma mieć wyświetlona faktury tak jak ten w 1 planszy, to tylko zmieniam szablon tej małej kosteczki
Teraz jak takie coś wykonać, aby to było łatwe w konfiguracji i nieobciążające bazy danych?
Dodam, że standardowo takich boxów będzie 4-5, w każdym koło 300 kosteczek.
Jakieś pomysły, sugestie?