Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ładowanie różnych szablonów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
b_B
Natknąłem się na pewien problem w swojej aplikacji.

Główny DIV mojej aplikacji odświeża się co jakiś czas - domyślnie co 5 sekund (dzięki kodowi JavaScript).
Potrzebuję napisać aplikację bardzo konfigurowalną, tj.

1. Dodaję nowego użytkownika, który ma swoją planszę na wyświetlanie zawartości
2. Do jego planszy dodaję mu elementy jakie ma wyświetlać np. plansza jest podzielona na 2 kolumny, w lewej box księgowość, box sekretariat, po prawej ma box magazyn.

Takich plansz mogę tworzyć nieskończenie wiele w nieskończenie wielu konfiguracjach.

Teraz w czym problem - elementy w boxach dla różnych użytkowników mogę mieć różne wyglądy i różne wyświetlane dane, tj.

1 plansza, box księgowość - wyświetlają się faktury na zasadzie miniaturki oraz daty z czerwonych kwadratach
2 plansza (inny użytkownik), box księgowość - wyświetla mu się te same dane z bazy co powyżej, jednak ma inne dane: data księgowania, osoba potwierdzająca, kwota, wyświetlają się w zielonych prostokątach

Jeśli uznam, że w 2 planszy użytkownika ma mieć wyświetlona faktury tak jak ten w 1 planszy, to tylko zmieniam szablon tej małej kosteczki

Teraz jak takie coś wykonać, aby to było łatwe w konfiguracji i nieobciążające bazy danych?
Dodam, że standardowo takich boxów będzie 4-5, w każdym koło 300 kosteczek.

Jakieś pomysły, sugestie?
zegarek84
no po prostu w zmiennej masz określone który szablon, na podstawie tego wiesz, z którego zestawu funkcji "modalnych" możesz korzystać w JS... w JS musisz sobie rozplanować MVC by na podstawie jakiegoś routingu zdarzeń coś się działo odgórnie... jeśli zmieniasz te szablony to musisz odpinać listenery lub dać jeden odgórny jak w jQ masz .delegate (coś jak .live tylko lepsze - nie chce mi się tłumaczyć), nie mając podpiętych zdarzeń bezpośrednio do konkretnego elementu musiałbyś też sobie rozplanować wewnętrzny routing zdarzeń - ogólnie można problem rozwiązać na wiele sposobów, ale to i tak Ty musisz sobie całość przemyśleć...
b_B
Szablon A: z tabeli MySQL "faktury" potrzebuję: nr dokumentu i datę płatności
Szablon B: z tabeli MySQL "faktury" potrzebuję: kwotę i link do obrazka

Konkretnie mi chodzi o to - w jaki sposób dostarczać do tych szablonów informacje z bazy i jak podpinać te szablony? Z zewnętrznych plików?

Wszystkie rekordy, wyświetlam w pętli:

1. foreach ($faktury as #f)
  2. {
  3. }

Jak zrobić płynną zmianę z jednego szablonu na drugi. Pobieranie wszystkich możliwych danych do sprawy, a wyświetlanie tylko 3 kolumn nie wchodzi w grę, bowiem dla każdego innego szablonu muszę inne tabele dołączać (np. tabela "terminy", tabela "zdjęcia").
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.