Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Poprawność kodu XHTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MDante
Witam, dostałem takie zadanie:
Dlaczego następujący fragment kodu w języku XHTML w wersji 1.1 jest niepoprawny?
Uzasadnienie poprzyj odwołaniem do odpowiedniego punktu specyfikacji języka XHTML.

1. <form id="form1" action="index.php" method="post" enctype="multipart/form-data">
  2. Wybierz plik z danymi:<br/>
  3. <input id="fileName" type="file" name="fileName" size="20" value="" /><br/>
  4. <input type="submit" value="wczytaj dane" name="Wczytaj" size="180" />
  5. </form>

Siedziałem nad specyfikacją kilka godzin ale nic nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi pomóc albo chociaż mnie nakierować czego szukać?
Z góry dzięki za pomoc!
mkamin
Sprawdź w validatorze wink.gif

http://validator.w3.org/#validate_by_input+with_options
MDante
Sprawdzałem już co prawda 3 razy i dalej nie wiedziałem co jest źle, ale sprawdziłem teraz jeszcze raz i w końcu pykło wink.gif Powinno być:
  1. <form id="form1" action="index.php" method="post" enctype="multipart/form-data">
  2. <div>
  3. Wybierz plik z danymi:<br/>
  4. <input id="fileName" type="file" name="fileName" size="20" value="" /><br/>
  5. <input type="submit" value="wczytaj dane" name="Wczytaj" size="180" />
  6. </div>
  7. </form>

Teraz jeszcze potrzebny mi punkt w którym jest to zapisane. Dzięki jeszcze raz!
toffiak
Czy nie lepszym pomysłem byłoby zastąpienie kontenera div fieldsetem, dla formularza jest on bardziej naturalny.
jaz
Mam ten sam problem.. Znalezłeś może w którym miejscu w specyfikacji to się znajduje?
Crozin
Znajduje się to w DTD dla HTML 4.01 i nowyszych:
Kod
<!ELEMENT FORM - - (%block;|SCRIPT)+ -(FORM) -- interactive form -->
Co oznacza tyle, że bezpośrednio wewnątrz elementu FROM mogą znajdować się wyłącznie elementy z grupy block (DIV, FIELDSET, P itp.; wyjątek stanowi tutaj kolejny element FORM, który jest wykluczony) albo element SCRIPT.
kalafior122
  2. <div>
  3. Wybierz plik z danymi:<br />
  4. <input id="fileName" type="file" name="fileName" size="20" value="" /><br />
  5. <input type="submit" value="wczytaj dane" name="Wczytaj" size="180" />
  6. </div>
  7. </form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.