a patrzyłeś w link jaki podałem?
drzewka - temat maglowany jest przez programistów, od czasu gdy ktoś sobie wymyślił taka strukturę, a wiec od baaaardzo dawna.
wiem o 4 metodach ich przechowywania w bazie danych (omawiane kilku krotnie tu na forum), tak naprawde każde ma swoje wady i zalety, kwestia odpowiedniego wyboru dla konkretnego problemu..
w książce
http://helion.pl/ksiazki/antywzorce-jezyka...rwin,antysq.htm znajdziesz opis 3 z nich z czego przykład z parent id jest podawany jako antywzorzec.
poczytaj sobie o metodzie trawestacji czy tez o nested tree (jakos tak to sie pisze)
w podanym powyżej linku dałem ci przykład SQL który wybiera drzewko posortowane, każdy rekord jest opisany na którym jest poziomie (lvl) oraz opisane ile ma elementów pod sobą (child_count).
oczywiście drzewko jest posortowane inteligentnie wg zależności drzewka - czyli z MySQL'a dostajesz w dokładnie takiej kolejności w jakiej masz wyświetlić na stronie....
coś a'la :
wezel0
wezel0.1
wezel0.2
wezel0.2.1
wezel0.2.2
wezel0.3
wezel0.4
wezel0.4.1
wezel0.4.1.1
masz posortowane drzewo, masz poziom na którym się znajduje element, ilość potomków... czego chcieć więcej

w dodatku, skrypt działa dla dowolnej liczby zagłębień... (jednym zapytaniem)
konia z rzędem dla tego co wykona to dla struktury opartej o parent_id...
j.