Według dokumentacji behata wynika, że do działania przykładów z autocomplete można bardzo prosto doprowadzić. Wystarczy uruchomione selenium2, użycie taga scenariusza: @javascript lub @mink:selenium2 i zwykłe fillField (I fill "fieldNameIdOrLabel" with "value"). Niestety co bym nie kombinował, autocomplete nie jest wywoływane. Próbowałem już na kilka sposobów, włącznie z triggerowaniem zdarzenia "keydown" (zarówno z poziomu minka: keypress, keydown, keyup, jak i scriptExecute("jQuery('#autocomplete_id').trigger('keydown')") ), gdyż przeglądając kod zauważyłem, że to on triggeruje autocomplete w jquery-ui. Testy są uruchamiane skryptem shellowym, podobnie serwer selenium2. Wszystko działa (włącznie z serwerem selenium2) i wykonuje się prawidłowo do momentu scenariusza z autocomplete. Wait czeka te kilka sekund monitorując pokazanie się autocomplete, ale nawet ja widzę na ekranie, że do tego nie dochodzi, choć pole input wypełnia się. Ktoś ma pomysł co jeszcze można wykombinować, by załapało?
EDIT: Ku potomności... Prawdopodobnie nałożyło się u mnie cache'owanie i ominąłem którąś z kombinacji wszystkich powyższych. Na pewno w Symfony2 i jego bundlu do behata tag @javascript nie jest rozpoznawany i choć ustawia driver sesji na selenium2, to ją kaszani lub nie korzysta tak naprawdę. Przez to autocomplete nie działa. Działa na pewno @mink:selenium2 stąd lepiej z tego wskazania konkretnej sesji korzystać. Trigger 'keydown' z tego co doczytałem lepiej i tak dorzucić, gdyż starsze IE mają problemy (nie tylko o IE6 tym razem) i niekoniecznie autocomplete striggerują bez tego jawnego wywołania eventu.