Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
owcash1990
Witam,
mam ogromny problem, mam sklep w PrestaShop (oddziedziczyłem go po kimś, że tak powiem) i mam z nim problem z polskimi znakami.
W module Editorial była edytowana strona główna,, niestety jakiekolwiek wpisanie polskiego znaku powoduje, że na stronie wyświetlają się krzaczki, nie mam pojęcia jak to zmienić. Poszczególne strony edytuję przez DirectAdmina (nie mam pojęcia czemu poprzednia osoba nie używała paneluadmina w prstashop tylko edytowała ręcznie kod, ale trudno). Dodam, że nie jestem jakimś właścicielem, który chce jak masoneria się za darmo na was dorobić. Po prostu w firmie poproszono mnie o zaktualizowanie danych na stronie naszego sklepu. Bardzo proszę o wszelkie rady. Przesyłam kod:

<br><br>

<!-- Module Editorial -->
<link href="{$this_path}slider/prod.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />
<script type="text/javascript" src="{$this_path}slider/slider.js"></script>
<script type="text/javascript" src="{$this_path}slider/boot.js"></script>
<div class="presta_slider creatifShop" id="slides">
<p class="javascript_css">
<strong style="color:#dd2a81;">{l s='Proszę zauważyć: ' mod='editorial'}</strong>{l s='Możesz mieć wyłączoną obsługę JavaScript i/lub CSS. Chociaż treści są dostępne niektóre funkcje mogą być niedostępne.' mod='editorial'}
</p>
<p class="back"><a href="#" title="{l s='Previous'}"></a></p>
<p class="next"><a href="#" title="{l s='Next'}"></a></p>
<ul id="presta_slider">
<!-- /categorie 1 -->
<li class="li1">
<p>
<a href="{$base_dir}13-air-codnitioning">
{l s='Klimatyzacja'}
<br /><span>{l s='Zobacz produkty' mod='editorial'}</span>
</a>
</p>
</li>
<!-- /categorie 2 -->
<li class="li2">
<p>
<a href="{$base_dir}14-ventilation">
{l s='Wentylacja'}
</a>
</p>
</li>
<!-- /categorie 3 -->
<li class="li3">
<p>
<a href="{$base_dir}60-akcesoria">
{l s='Akcesoria'}
</a>
</p>
</li>
</ul>
</div>

<br><br>
<div style="background-color: #F6F3F3; border: 1px dashed #313B47; width: 741px; font-family: georgia; font-size: 12pt; font-weight: normal; text-align: center; padding: 8px; padding-left: 14px; padding-right:14px;">

<br>
<font color="#282C35">Witamy </font><br><br>
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. Platforma aktualnie jest w trakcie modernizacji. Przepraszamy za problemy. <br><br>
Tel.: <b></b> lub <b></b><br>
E-mail: <a href="mailto:"></a>

<br><br>

</div><br><br>
<!-- /Module Editorial -->
fate
Witam
W programie którego używasz do edycji platformy sprawdź jakie masz kodowanie znaków ustawione w opcjach.
Druga sprawa sprawdź lub się dowiedz jakie kodowanie jest używane na stronie do edycji.

następnie kodowania trzeba ujednolicić w tym przypadku prawdopodobnie w programie dostosujesz takie samo jak na stronie, lecz najlepiej byłoby żeby tu i tu było UTF-8 i po kłopocie.

Ewentualnie konwerter Ogonki97 poszukaj w guglah oneeyedsmiley02.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.