interu58
14.11.2012, 10:46:48
Witam,
Prosze o pomoc bo nigdzie nie moge znaleźć rozwiązania mojego problemu.
mam zrobiony suwak w arkuszu stylów :
scrollbar-base-color: 650c10;
scrollbar-track-color: #e3d6c3;
scrollbar-highlight-color: #e3d6c3;
scrollbar-arrow-color: #e3d6c3;
suwak ten wyświetla się m.in. w prawej kolumnie kiedy tekst jest za długi i się nie mieść w rozmiarze kolumny
kod:
#text2 {
width : 700px;
height: 390px;
}
#text2 { text-align: justify}
#text2 { font-family: garamond;
font-size: 16px }
#text2 { overflow: scroll }
niestety suwak wygląda brzydko, ma pionową część która się przewija i pozioma, która się nie rusza. jak zlikwidować tą poziomą część?
kod:
overflow-x:hidden
nie działa, albo ja go źle umieszczam.
dr_NO
14.11.2012, 10:56:02
w sęsie?
Chodzi o nieruchome tło suwaka tak?
Odpowiada za niego to: scrollbar-track-color: #e3d6c3;
Zrób taki kolor jak Ci odpowiada.
Ale wiesz że to poprawnie działa tylko w IE i ewentualnie Operze, Right?
interu58
14.11.2012, 11:08:00
Odpowiada za niego to: scrollbar-track-color: #e3d6c3;
Zrób taki kolor jak Ci odpowiada.
własnie mam kolor tła wprowadzony. i faktycznie te kolory działają tylko w IE i operze. ale nawet w IE i operze zostają mi widoczne strzałki prz tym poziomym suwaku. w chromie cały jakby "cień" suwaka.
jak zrobić żeby był tylko pionowy suwak? może jest jakieś inne polecenie odpowiedzialne za tworzenie suwaków?
a przy okazji jak zrobić suwak, którego "styl" by działał i w IE i chromie?
dr_NO
14.11.2012, 11:23:46
Nie pokolorujesz w innych przeglądarkach suwaka, bo za nie odpowiada przeglądarka a nie strona.
Chyba że ewentualnie Java/Flash, ale to już zupełnie inna bajka.
Co do poziomego suwaka...
Ustaw mniejsze paddingi i marginy, a nie powinno być suwaka, masz za szeroki tekst jak na tego boxa.
interu58
14.11.2012, 11:42:17
niestety szerokość tekstu nie ma tu nic do rzeczy, bo jak ją zmniejszę to suwak na dole nie znika. znaczy to nie jest suwak tylko samo tło suwaka "scrollbar-track-color" (w przypadku chroma jest po prostu szatro białe jak to przy standardowych suwakach) i strzałki, bez tego paska co się przewija. wygląda to strasznie brzydko i nie wiem jak się tego pozbyć.
viking
14.11.2012, 11:49:17
Użytkownik zdecydowanie bardziej wie jaki kolor chce mieć w systemie i nie bez powodu też dawno temu przestało się tego używać. Chcesz to koniecznie zrobić dla wszystkich będziesz musiał użyć JS.
interu58
14.11.2012, 12:37:27
ale mi nie zależy na zmienianiu stylu suwaka przeglądarki tylko suwaka na stronie, tak żeby pasował do koloru strony. mam stronę w divach, dwie kolumny, w lewej jest menu a w prawej treść strony i kolumna prawa ma suwak jeśli tekst się nie mieści ( z założenia na tej stronie przeglądarka nie powinna mieć suwaka, bo strona ma stały wymiar, suwak jest tylko w kolumnie)
mam. zamiast overflow: scroll trzeba wpisać: overflow: auto;
viking
14.11.2012, 12:40:12
overflow: hidden, scroll wymusza suwaki. A co renderuje suwaki jak nie przegladarka?
interu58
14.11.2012, 13:13:43
no ok

a jak można taki suwak zmodyfikować za pomocą JS?
dr_NO
14.11.2012, 14:40:18
Myslenie i googlowanie to nie jzatrudne sprawy są IMHO

Pierwszy wynik po frazie: "scrollbars js"
http://baijs.nl/tinyscrollbar/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.