Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]usunięcie poziomego suwaka z kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
interu58
Witam,
Prosze o pomoc bo nigdzie nie moge znaleźć rozwiązania mojego problemu.

mam zrobiony suwak w arkuszu stylów :
scrollbar-base-color: 650c10;
scrollbar-track-color: #e3d6c3;
scrollbar-highlight-color: #e3d6c3;
scrollbar-arrow-color: #e3d6c3;

suwak ten wyświetla się m.in. w prawej kolumnie kiedy tekst jest za długi i się nie mieść w rozmiarze kolumny

kod:
#text2 {
width : 700px;
height: 390px;
}
#text2 { text-align: justify}
#text2 { font-family: garamond;
font-size: 16px }
#text2 { overflow: scroll }

niestety suwak wygląda brzydko, ma pionową część która się przewija i pozioma, która się nie rusza. jak zlikwidować tą poziomą część?

kod:
overflow-x:hidden

nie działa, albo ja go źle umieszczam.
dr_NO
w sęsie?
Chodzi o nieruchome tło suwaka tak?

Odpowiada za niego to: scrollbar-track-color: #e3d6c3;
Zrób taki kolor jak Ci odpowiada.

Ale wiesz że to poprawnie działa tylko w IE i ewentualnie Operze, Right?
interu58
Odpowiada za niego to: scrollbar-track-color: #e3d6c3;
Zrób taki kolor jak Ci odpowiada.

własnie mam kolor tła wprowadzony. i faktycznie te kolory działają tylko w IE i operze. ale nawet w IE i operze zostają mi widoczne strzałki prz tym poziomym suwaku. w chromie cały jakby "cień" suwaka.

jak zrobić żeby był tylko pionowy suwak? może jest jakieś inne polecenie odpowiedzialne za tworzenie suwaków?

a przy okazji jak zrobić suwak, którego "styl" by działał i w IE i chromie?
dr_NO
Nie pokolorujesz w innych przeglądarkach suwaka, bo za nie odpowiada przeglądarka a nie strona.
Chyba że ewentualnie Java/Flash, ale to już zupełnie inna bajka.

Co do poziomego suwaka...
Ustaw mniejsze paddingi i marginy, a nie powinno być suwaka, masz za szeroki tekst jak na tego boxa.
interu58
niestety szerokość tekstu nie ma tu nic do rzeczy, bo jak ją zmniejszę to suwak na dole nie znika. znaczy to nie jest suwak tylko samo tło suwaka "scrollbar-track-color" (w przypadku chroma jest po prostu szatro białe jak to przy standardowych suwakach) i strzałki, bez tego paska co się przewija. wygląda to strasznie brzydko i nie wiem jak się tego pozbyć.
viking
Użytkownik zdecydowanie bardziej wie jaki kolor chce mieć w systemie i nie bez powodu też dawno temu przestało się tego używać. Chcesz to koniecznie zrobić dla wszystkich będziesz musiał użyć JS.
interu58
ale mi nie zależy na zmienianiu stylu suwaka przeglądarki tylko suwaka na stronie, tak żeby pasował do koloru strony. mam stronę w divach, dwie kolumny, w lewej jest menu a w prawej treść strony i kolumna prawa ma suwak jeśli tekst się nie mieści ( z założenia na tej stronie przeglądarka nie powinna mieć suwaka, bo strona ma stały wymiar, suwak jest tylko w kolumnie)

mam. zamiast overflow: scroll trzeba wpisać: overflow: auto;
viking
overflow: hidden, scroll wymusza suwaki. A co renderuje suwaki jak nie przegladarka? wink.gif
interu58
no ok smile.gif a jak można taki suwak zmodyfikować za pomocą JS?
dr_NO
Myslenie i googlowanie to nie jzatrudne sprawy są IMHO wink.gif

Pierwszy wynik po frazie: "scrollbars js"

http://baijs.nl/tinyscrollbar/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.