Napisałem prosty skrypt zliczający który wykonuje następujące działanie:
1. Pobieranie zmiennej $ograniczenie od użytkownika (cyfra zapisana w bacie danych)
2. Zlicza ilość postów i zapisuje w zmiennej $ile
3. Dzieli ilość postów $ile przez $ograniczenie i zwraca wartość $stron
4. Jeśli istnieje reszta z dzielenia to to daje 1 do zmiennej $stron aby uwzględnić ogonek a nie tylko te posty które sie mieszczą w dzieleniu.
Oto część kodu zliczająca powyższe:
$stron = ($ile / $ograniczenie); $reszta = ($ile % $ograniczenie); if ($reszta > 0) { ++$stron; }}
Problem polega na tym teraz aby przyporządkować ilość wpisów ($ograniczenie) kolejno do każdej strony w tablicy o ilości elementów $stron.
Po przyporządkowaniu trzeba ograniczyć wyświetlanie tutaj:
{ ////////Tutaj potrzebuję zrobić ograniczenie wyświetlania echo '<div id="tytul_wpisu_bloga">'.$row['tytul'].' </b> </div><br />'.$row['tresc'].'<br /><div id="stopka_wpisu_bloga"><i>'.$row['autor'].'</i> | <i>'.$row['data'].'</i> | <i>Kategoria: '.$row['kategoria'].'</i></div><br /><br><hr><br /><br />'; }
Nadmienię jeszcze że numer strony - poszczególne numery stron są wyświetlane w ten sposób:
Co oznacza że na dole strony pokazuje się lista stron w postaci: -[1] - [2] - [3] - .... i każda z cyferek przekazuje przez $_GET['page'] numer strony.
Mam nadzieję że wyjaśniłem co i jak w miarę zrozumiale. Zależy mi na tym żeby użyć mojego kodu bo jest krótki i działa jak potrzebuję ale to czego nie mogę rozpracować to wyżej wymienione ograniczenie wyświetlania.
Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam!