Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie informacji na terminal płatniczy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotr485
Witam,

Czy istnieje możliwość wysłania notatki (informacji) na terminal płatniczy lub inne urządzenie (tak aby od razu się wydrukowała) które jest podłączone do internetu poprzez skrypt php ?
sazian
jak bym był wredny to bym napisał "TAK" biggrin.gif
ale że aż tak wredny nie jestem to rozwinę myśl.

Pisałem kiedyś coś podobnego(ale nie dokończyłem bo klient uznał że jednak na razie nie potrzebuje) ale dla drukarki fiskalnej.
Ogólnie wygląda to w taki sposób że drukarka jest podpięta do komputera przez port RS232 więc przy pomocy php musisz otworzyć połączenie przez np.
  1. $handle = fopen("/dev/pts/4", "wb+");

następnie wysyłasz odpowiednie ciągi znaków określone przez producenta(dokumentacja do pobrania ze strony producenta).
przykładowe zapytanie(ustawienie daty)
Kod
ESC P Py; Pm; Pd; Ph; Pmn; Ps $c [<nr_kasy> CR <kasjer> CR] <check> ESC \

Cytat
Gdzie:
Py : rok = 0...30, (dwie najmłodsze cyfry, 2000...2030),
Pm : miesiąc = 1...12,
Pd : dzień = 1...31,
Ph : godzina = 0...23,
Pmn : minuta = 0...59,
Ps : sekunda = 0...59 (parametr ignorowany),
<nr_kasy> : (opcjonalny) nazwa kasy, wydrukowanych zostanie max. 8 dowolnych
znaków,
<kasjer> : (opcjonalny) nazwa kasjera, wydrukowanych zostanie max. 13 dowolnych
znaków,
<check> : 2 znaki HEX, bajt kontrolny.

Oczywiście w takim przypadku na komputerze do którego jest podłączona drukarka musi być serwer z php(no chyba że znajdziesz sposób na udostępnienie RS przez sieć tongue.gif) i do tego musisz mieć publiczny dostęp do internetu
piotr485
No właśnie rozchodzi się o to, żeby to działało przez Internet, a nie sieć LAN sad.gif
d3ut3r
Musiałbyś prosić użytkowników o instalację jakiejś aplikacji która by pośredniczyła w ruchu rs232 <-> twój serwer. Są też rozwiązania sprzętowe (RS-232 to IP).

Jeżeli to ma być na potrzeby wewnętrzne firmy to wówczas dodatkowa aplikacja nie powinna sprawiać problemu. Musisz poszukać programów typu:

http://www.idg.pl/ftp/ipcom.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.