Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekazywanie zmiennych w linku...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dominiq
Witam.

Mam nastepujacy problem (byc moze banalny)...

Mianowicie:

mam link (na przyklad): form.php?typ=zmienna1 i kilka innych zmiennych w kolejnych linkach, którą chcę (w zaleznosci od wyboru linka ze zmienną), żeby przeniesiono do formularza do pola wyboru (select) - zmienna przesłana w linku ma być wybrana poprzez "selecta".

Mam w formularzu cosik takiego:

Kod
<select size="1" name="typ">
<?
////////////////////////////////////////////////////////////////
print_opcje($frm["typ"]);
////////////////////////////////////////////////////////////////
?>
</select>

... i niebardzo wiem jak (za pomocą czego) wybrać odpowiednią zmienna przesłaną wraz z linkiem z pola wyboru (select).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
kyno
snitch.gif sluzy do tego $_GET['']
Kod
<select size="1" name="typ">
<?php
print($_GET['typ']);
?>
</select>

Uwazam tylko ze to nie za dobry pomysl bo kazdy moze sobie zmienic w linku opcje...
no ale mozesz sobie to sprawdzac...
Vertical
Cytat
Uwazam tylko ze to nie za dobry pomysl bo kazdy moze sobie zmienic w linku opcje...

To co innego proponujesz, żeby z linka odebrać dane? $_POST? smile.gif
cool.gif
chfast
Cytat(dominiq @ 2004-09-11 00:59:04)
mam link (na przyklad): form.php?typ=zmienna1 i kilka innych zmiennych w kolejnych linkach, którą chcę (w zaleznosci od wyboru linka ze zmienną), żeby przeniesiono do formularza do pola wyboru (select) - zmienna przesłana w linku ma być wybrana poprzez "selecta".

Napisałeś dość niejasno, ale może o to ci chodzi.
Opcje do selecta tworzysz znacznikiem option. Aby konkretna opcja była wybrana dodajesz atrybut selected.
  1. <option selected="selected"><?php echo $_GET['typ']; ?></option>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.