Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczyć strone
Forum PHP.pl > Forum > PHP
banki
Witam,

zbudowalem sobie niedawno taką prostą strone z możliwością dodawania wpisów poprzez zalogowanie się. Niedawno ktoś dodawał dziwne wpisy, ktoś się bawił moją stroną, najwidoczniej znalazł jakoś hasło do panelu by dodawać wpisy. Zmieniłem hasło a za chwilę dodał się wpis że zmiana hasła nic nie dała ... hasła nie znał bo jest kodowane w md5. Nie wiedziałem jak zabezpieczyć strone, wszelkie zmiany hasła nie pomagały, dziś pojawił się tam jego wpis żebym w kodzie dodał:

1. if(preg_match('/^[0-9]{1,10}$/',$_GET['id'])) {
  2.  
  3. echo('stronka www');
  4.  
  5. }

i niby będzie spoko. Czemu służy to preg_match i jak on się włamał (dodawał wpisy)? Jeśli chodzi o zabezpieczenia strona z bazą danych jak widać jstem jeszcze cienki smile.gif

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
nospor
Po pierwsze: poczytaj o SQLInjectio. Jest masa tego w necie jak i u nas na forum.

Po drugie:
Cytat
hasła nie znał bo jest kodowane w md5
Trzymanie hasła w md5 jest niemalże jednoznaczne z trzymaniem go zapisanym jawnie smile.gif

Po trzecie:
wszelkie dane jakie odbierasz od przeglądarki musisz filtrować. np. to ID to masz robić tak:
$id = (int)$_GET['id'];
I dopiero zmienną $id możesz używać do zapytania.

Teksty zaś musisz przepuszczać przez mysql_escape_string()
Ale to wszystko jest napisane przy SQLInjection
banki
dzięki za zainteresowanie, poczytam sobie o tym injection, a co do md5 to myślałem że jest w miarę bezpieczne smile.gif
nospor
Cytat
a co do md5 to myślałem że jest w miarę bezpieczne
10 lat temu było w miarę bezpieczne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.