Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zarobki na stanowisku front-end developer Warszawa, Poznań, Kraków
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gecior
Hej, jestem ciekawy jak kształtują się zarobki front-end developera z kilkuletnim doswiadczeniem ze znajomością:

- html5/css3, xhtml/css2 bardzo dobrze
- jquery bardzo dobrze
- javascript średnio
- php podstawy
- znajomość pakietu Adobe (z naciskiem na tworzenie grafiki i obróbkę w photoshopie) - dobrze

Nie biorąc pod uwagę formy pracy (umowę o pracę, zlecenie) czy 5k na rękę jest możliwe? Mam na myśli duże miasta: Kraków, Warszawa, Poznań.
O$iek
Tak.
Damonsson
Sfera marzeń, przynajmniej jeśli chodzi o Warszawę. Jak z Krakowem i Poznaniem nie wiem.
everth
Zaczyna się.

Tak możesz wyciągnąć 5k. Ale nie pracując dla polskiego pracodawcy w Polsce. Żeby jeszcze bardziej cię dobić - ludzi z twoim doświadczeniem* jest jak psów, biorąc pod uwagę większą tolerancję przeglądarek na syfski html będzie jeszcze więcej. Poza tym 90% ludzi którzy aplikują z takimi umiejętnościami zazwyczaj nie umie nic, więc pracodawca zastanowi się trzy razy nim da komuś takiemu jakieś poważniejsze pieniądze na okres próbny. A niestety zasadniczo jest tak że to co wyszarpiesz na początku (okres próbny) stanie się twoją pensją zasadniczą w ogóle (+/- 500zł).

*Zakładam że twoje doświadczenie kilkuletnie ogranicza się do "zrobiłem/pociąłem parę stronek koledze/wujkowi" bo ktoś z komercyjnym kilkuletnim doświadczeniem orientuje się już w cenach na rynku i potrafi się wycenić wink.gif
Sephirus
Na Warszawe AFAIK na start dla kogoś z doświadczeniem 3-3,5k na start max (do max 4,5 po jakimś czasie przy baaardzo przychylnych wiatrach). O 5k na takim stanowisku (sam front-end) możesz zapomnieć. Nie wiem jak poza stolicą.
gecior
nie, nie były to strony dla wujka, ani cioci wink.gif dzięki chciałem wiedzieć co inni o tym sądzą.
CuteOne
Po pierwsze w naszym pięknym kraju, front-end'owiec jest niedoceniany i traktowany jako "ten co potnie szablon" a tak naprawdę to osoba, która musi posiadać szeroką wiedzę na temat nowych trendów, technologii (chociażby html5) czy SEO. Druga sprawa to kto poza korporacjami zapłaci 5k zł na super wydajnym kod JS czy stronę poprawnie walidowaną przez w3c?
skowron-line
Patrzyłeś na oferty pracy z tych miast questionmark.gif Będziesz miał obraz tego co można zarobić na tym stanowisku.
W Polsce font, back to wszystko jedna osoba najlepiej jak by robiła i najlepiej za najniższą krajową. Doceniają tylko Ci co kiedyś sami to robili i wiedzą ile czasu trzeba poświęcić na naukę i pracę nad projektem.
everth
@skowron-line
Podpieranie się ofertami pracy może poważnie skrzywić ogląd rzeczywistości wink.gif Wśród drobnicy (nawet tej grubszej) oferty praktycznie nie różnią się niczym (danie choćby widełek to ogromny +) a warunki pracy i zarobki mogą być diametralnie różne. Taki w sumie totolotek.
viking
Cytat(Sephirus @ 17.12.2012, 09:25:31 ) *
O 5k na takim stanowisku (sam front-end) możesz zapomnieć. Nie wiem jak poza stolicą.

Widać że niewiele wiesz tongue.gif Prawda jest taka że obecnie znając doskonale sam front-end, goły JS, wzorce projektowe, Backbone, Requirejs, Angular 5k netto lekko ręką wyciągniesz przy umowie o prace a nie jakieś kontrakty czy własna działalność. Żadnego PHP, baz danych, Javy i 100 innych języków. I to potrafi być na 2x więcej niż na stanowisku klepacza PHP, mysql.
Pilsener
O ile jeszcze znajdzie pracodawcę, któremu będą takie umiejętności potrzebne Lkingsmiley.png

5k netto to nieco powyżej średniej w branży, biorąc pod uwagę duże miasta oczywiście. Jest to realne, ale dość trudne z wielu powodów:
- przy takich ofertach konkurencja zaczyna być ostra
- z kolei firm płacących tyle jest znacznie mniej, takie oferty to prawdziwa rzadkość
- sam musisz umieć powyżej przeciętnej, być doświadczony powyżej przeciętnej i mieć mobilność powyżej przeciętnej
- ciężko liczyć na fart lub znajomości - nie w tej dziedzinie i nie przy takich pieniądzach
- mało kto tyle da na umowę o pracę - najczęściej umowa będzie na niższą kwotę a reszta albo jako twórca (50% koszty uzyskania), albo umowa cywilna albo samozatrudnienie - w końcu od 5000 netto trzeba zapłacić ponad 3500 podatku

Najlepiej duża firma zagraniczna (płacą średnio około 1500 brutto więcej niż polskie) - rozsyłaj CV, kombinuj z pośrednikami i tak dalej - w końcu coś zbliżonego do tej kwoty się trafi ale musisz być cierpliwy.
PrinceOfPersia
Cytat
Hej, jestem ciekawy jak kształtują się zarobki front-end developera z kilkuletnim doswiadczeniem ze znajomością:
- html5/css3, xhtml/css2 bardzo dobrze
- jquery bardzo dobrze
- javascript średnio

to w sumie niewiele wiesz. Nie wiem jakie zarobki są w korpo, gdyż robię na freelance, ale po kilku latach doświadczenia front-end znać "jquery bardzo dobrze, javascript średnio" to trochę słabo... Bo bez znajomości JS to chyba można we frontendzie jakieś szablony tylko ciąć? wink.gif

Cytat
- znajomość pakietu Adobe (z naciskiem na tworzenie grafiki i obróbkę w photoshopie) - dobrze

i to jest w sumie największa wartość z tych, co wymieniłeś... (ale nie siedzę osobiście w grafice).
Spawnm
Przy takiej wiedzy módl się o 2k wink.gif
Adi32
Jedni mówią "5k spokojnie" inni "módl się o 2k".
Ja powiem tak:

css - powyżej przeciętniej
html - powyżej przeciętniej
js (z jQuery, AJAX) - powyżej przeciętniej
PHP (z OOP) - powyżej przeciętniej
MySQL - powyżej przeciętniej

+ 2 lata doświadczenia i w Lublinie modle się o 2.5K

edit: Oceniłem moje umiejętności jako "powyżej przeciętnej" gdyż tak je oceniła firma która mnie zatrudnia.
mar1aczi
@gecior
Możesz się sprawdzić: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=214448&hl=
Taifun
Jak tak piszecie, to chyba lepszym wyjściem jest praca jako kierowca C+E albo i nawet w ochronie przynajmniej wzroku się nie popsuje wink.gif...
Na serio tak źle jest?
irmidjusz
Jak dla mnie to jakieś cuda tu ludzie wypisują. W Warszawie to dobry frontendowiec z podstawową znajomością PHP spokojnie dostanie te 5k. Co to znaczy dobry? Musi doskonale znać i biegle kodować html, css i js (co oczywiste) ale też porządnie ogarniać kilka popularnych, będących obecnie na topie technologi/bibliotek z frontendem związanych, do tego sprawne posługiwać się jakimś programem graficznym (najczęściej, wiadomo którym). Takie jest moje zdanie i kropka.
O$iek
Wciąż jako zawodowy kierowca zarobię podobne pieniądze i przejadę większość europy wink.gif
Posio
Cały temat jest bez sensu... jedni dostają 5k inni 2.5k a jeszcze inni 10 za te same usługi , mogą nawet umieć tyle samo. Wszystko zalezy od tego jak się cenisz. Mój kolega pracuje w drukarni jako grafik i ma ~4k po pół roku pracy. Ja osobiście pracuje jako freelancer i jak sie chce to nawet tak można niezłą kasę wyciągnąć. Szkoda tylko że ludzie którzy złapali jakieś podstawy tak cholernie zaniżają ceny na rynku, bo jak wszyscy doskonale wiemy o dobrego programistę czy dobrego kodera jest w tych czasach po prostu ciężko. Gadając z moim byłym pracodawcą dowiedziałem się że tak mw. 1 / 100 jest czegoś warty.

Gdybym miał możliwość brałbym stałą prace nawet za krajówkę, byle firma miała jakąś lepszą opinie i doświadczenie leciało, bo tak na prawde tylko to się liczy. Mając ~2 lata doświadczenia w dobrej firmie i jeśli wiesz ze jesteś coś warty możesz spokojnie przebierać w ofertach. Bynajmniej takie jest moje wrażenie które opieram na podstawie znajomych którzy siedzą w biznesie i po części na samym sobie.
klawiszowiec
Strefa zarobkowa pomiedzy Warszawą a Katowicami- to jak przepaść. Ja na twoim miejscu to Warszawe bym wybrał. Nie ma co sie zastanawiać. Na slasku jest bida z dzidą... cos wiem o tym
kicaj
Co do zarobków, to zauważam, że coraz częściej w ofertach większych firm znajdują się podane kwoty (na forum też to widać). Łatwo jest więc zobaczyć co oczekuje pracodawca za jakie wynagrodzenie.
m44
Z moich obserwacji wynika, że przeciętnie firmy oferują między 2500 - 3500 na rękę. Warto przy tym wspomnieć, że w tym przedziale różnie określa się zakres obowiązków.
Dla jednych firm jest to osoba od hurtowego cięcia PSD z umiejętnością podpinania wtyczek w jQuery, dla innych coś więcej.

Można zarobić jeszcze więcej w dużych korporacjach lub firmach, które mają zagranicznych klientów.
Tam jest w przeliczeniu na złotówki największa kasa z dość ciekawych projektów i co za tym idzie, także konieczność tworzenia osobnego stanowiska frontendowca.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że na takim stanowisku wymagana jest naprawdę spora znajomość tematu, przede wszystkim obiektowego JavaScriptu - ze wszystkimi jego specyficznymi dla ECMAScript cechami.
Dodatkowo często w ogłoszeniach pojawiają się wymagania dotyczące znajomości innych bibliotek np. frameworków takich jak Angular, Backbone.
No i biegła znajomość angielskiego w mowie i piśmie, ponieważ zespół często jest międzynarodowy.
Taifun
Cytat
Z moich obserwacji wynika, że przeciętnie firmy oferują między 2500 - 3500 na rękę.

Cytat
Wciąż jako zawodowy kierowca zarobię podobne pieniądze i przejadę większość europy wink.gif

kierowca w Polsce zarobi podobnie, za granicą podobnie jak front-end za granicą, a praca jest Wg mnie lżejsza, co jakiś czas tylko trzeba powtórzyć badania i psychotesty, a nie uczyć się jakiś preprocesorów CSS pierdołowatych ;P
Programiści do tirów! smile.gif
!*!
Cytat
a nie uczyć się jakiś preprocesorów CSS pierdołowatych

Wyśmienity strzał milordzie. jednak pamiętaj, że Ci co siedzą w html i css też coraz częściej chcą być uważani za programistów i dlatego powstają takie potwory.
m44
Cytat(Taifun @ 27.08.2013, 15:16:18 ) *
kierowca w Polsce zarobi podobnie, za granicą podobnie jak front-end za granicą, a praca jest Wg mnie lżejsza, co jakiś czas tylko trzeba powtórzyć badania i psychotesty, a nie uczyć się jakiś preprocesorów CSS pierdołowatych ;P
Programiści do tirów! smile.gif

Napisałem tylko jakie pracodawcy podawali mi widełki na rozmowach kwalifikacyjnych. Komuś innemu może zaproponują więcej, nie mam pojęcia.

W jednej dużej firmie, która nie bawi się w PHP, tylko ma backend w Javie i .NET, ale szukali typowego frontendowaca (JS, HTML5, CSS) - kręcili nosem na 4k na rękę w Warszawie i pytali czy możliwe jest częściowe rozliczanie na umowę o pracę, a częściowe o dzieło. Do tego wymagali bardzo dobrej znajomości angielskiego, bo zespół podobno jest międzynarodowy.

Jeszcze raz zaznaczam, że to są tylko moje doświadczenia, być może niejeden lepszy kandydat, z bogatszym doświadczeniem miał lepsze propozycje lub mam błędną definicję dużej firmy.
Z drugiej strony piszę też to trochę specjalnie (ale nie zmyślam), żeby ostudzić tych, którzy chcieliby 5k netto lub twierdzą że mają za cięcie szablonów PSD. wink.gif
O$iek
Szczerze to za pocięcie szablonu do Wordpressa i wymagane RWD gość zapłacił 1000zł. Po pierwsze firma oddała mu szablon, który nie był pod wordpressa(sam html bez kodowania) i który pod każdym urządzeniem mobilnym wyglądał inaczej. Także jeżeli dobrze się zakręcisz to samemu więcej zarobisz niż w jakiejś firmie wink.gif
Cytat
Taka małą przygoda z dnia dzisiejszego ...
W zeszłym tygodniu wpadł mi projekt stronki do pocięcia pod wordprss-a...

Z racji na to że projekt był dość złożony, stwierdziłem że wypchnę go gdzieś na zewnątrz.

W Google znalazłem firmę która zaoferowała się, że potnie to do wordpressa za kwotę X. Poprosili o zaliczkę, przelałem, wysłałem PSD no i oczekiwanie na wyniki ...

Dziś dostaję stronę gotową do wrzutki na serwer + import bazy i pojawia się ...
Mianowicie: faktycznie wdrożyli layout w wordpressa, ale bez możliwości edycji podstron z poziomu wordpressa - podstrony są statycznymi plikami. (Jaki ma sens podpinanie czegoś pod CMS skoro nie ma możliwości zarządzania treścią)

Później sprawdziłem stronę na kilku urządzeniach mobilnych - wszędzie jakaś jawna masakra ...

Firma odpisała, że zrobienie tego edytowalnego było by bardzo skomplikowane, a urządzenia mobilne to inna historia ....

WTF ?!

Dodam, że poglądowo wysłałem im najbardziej skomplikowany widok pocięty już do html + css + js ...
m44
O$iek, weź jednak pod uwagę fakt, że bez porządnej umowy, której skonstruowanie wymaga odpowiedniego doświadczenia i metodologii pracy z klientem, trudno jest definiować co to znaczy zgodność z RWD. Dla jednych będzie to standardowe wdrożenie na Bootstrapie, dla innych coś nieszablonowego. Jeśli facet dostarczył jeden szablon w PSD, którego można przystosować standardowo pod RWD, to miał prawo oczekiwać pocięcia na szybko np. w PureCSS czy Bootstrapie. Natomiast jeśli umowa była niedoprecyzowana, to jako zleceniodawca także może się wykręcić od płacenia stwierdzając, że strona nie jest zgodna z RWD, bo on nie chce nawigacji bootstrapowej pod urządzenia mobilne, tylko wykonanej inaczej.

To są uroki pracy jako freelancer, możesz przez pół roku dostawać od klienta zgłoszenia dotyczące zmiany koloru czcionki, a pieniędzy i tak nie zobaczysz. Trudno jest mi sobie wyobrazić, że ktoś jako freelancer spędza sporą część czasu na sporządzaniu odpowiednio szczegółowej umowy, tak żeby nie zostać, mówiąc kolokwialnie - wydymanym. Dlatego wydaje mi się, że osiągnięcie 5k jako freelancer może być realne tylko przy odrobinie szczęścia, na które składają się klienci, którzy wiedzą czego chcą i są w stanie zapłacić za wykonaną usługę, a nie wykręcać się. A o takich naprawdę trudno w tym biznesie, szczególnie jeśli jest to hurtowe klepanie stronek pod Wordpressa, bo wszystkim wydaje się, że się na tym znają i że strona nie może kosztować więcej niż położenie płytek w łazience.

Tak czy siak, wydaje mi się, że lepiej się cenić niż psuć rynek.

Chyba zrobiłem niechcący OT, bo zaraz zacznie się dyskusja o wyższości pracy jako wolny strzelec nad etatem. wink.gif
kacpernadalczyk
W Wawie w dobrej firmie znajomy zarabia 5k. na rękę w tym ma cały pakiet medyczny oraz kartę medicover.
memory
@O$iek jak gościu będzie chciał jeszcze raz firmie zapłacić 1 tys za pocięcie to daj znać heheh smile.gif
O$iek
@memory zakręć się wokół ludzi od SEO. Zazwyczaj mają kasę i nie są programistami, a za różne rzeczy potrafią zapłacić dużo, byle było zrobione tak jak to sobie wymarzyli wink.gif
Volume
Na poczatku warto brac co kolwiek by nabrac doswiadczenia, natomiast jesli kogos to nie satysfakcionuje, nie rozwija niech w miedzy czasie szuka czegos innego. Jesli ktos bedzie dobry, to pracodawca to zauwazy, a uwierzcie, ludzie sie przywiazuja... a to ze jest kolejka osob na twoje miejsce nie znaczy, ze nie mozna negocjowac wyzszej stawki, jesli ktos jest dobry to firma da podwyzke, bo lepszy sprawdzony pracownik z podwyzka niz kolejne testowanie nowego.
Posio
Cytat(O$iek @ 29.08.2013, 16:50:12 ) *
@memory zakręć się wokół ludzi od SEO. Zazwyczaj mają kasę i nie są programistami, a za różne rzeczy potrafią zapłacić dużo, byle było zrobione tak jak to sobie wymarzyli wink.gif

Ja tak zaczynałem... Pluginy do WP, ankiety na fb... czyli jedym słowem sam syf w ładnym pudełku ;D ... płacili całkiem dobrze. Ale żeby chapnąć dobre zlecenie, warto mieć znajomości w tym rewirze smile.gif
dlugi_as
Front end to coś wiecej niz ciecie stronki i zamontowanie navbara w jq, to bardzo dobra znajomosc html5 css3, semantyka kodu, mikrodane i mikroformaty, oop js, require, js, backbone i single page apps, REST, do tego umie cos zrobic w node js, zna dobrze angielski duzo czyta zagranicznych zrodel wiedzy (jest ich wiele)pracuje w teamie podzielonym na frontendowcow i backendowcow, sa to duze projekty, ktore trwaja po wiele miesiecy a czasem nawet lat. duzo moglbym wymieniac. Taki ktos moze smialo liczyc na 5k, tzn powinien wink.gif sa oferty gdzie nawet placa 10k na jakims kontrakcie. Generalnie patrzac na rynek kazdy programista chce zarabiac 3000-3500 zl, tak przynajmniej chcieli ci ktorzy wysylali do mnie cv. Na tyle sie cenili. Jesli chcesz zarabiac ponad przecietna to musisz wyrwac sie ze stronko robctwa, aplikowac do firm ktore zajmuja sie duzymi projektami, appkami, robia nie tyle co dla duzych, ale duze projekty. Da sie zarabiac, tylko trzeba sie cenic
archiveDB
Przepraszam, zarejestrowałem się tylko po to, żeby dopisać się do tego tematu.

Nie dziwię się, że Polska jest krajem wręcz niewolniczym, skoro ludzie, skądinąd inteligentni (branża IT) wypisują takie dyrdymały.

W Warszawie to w Biedronce zarabia się 2000-2200 NETTO. Tak, w Internecie wyczytacie, że brutto, ale tak to wygląda "w praniu", po wszelkich bonusach no i w stolicy, gdzie wynajęcie pokoju kosztuje tyle, co mieszkania na prowincji albo dwóch na prawdziwym zadupiu...

Junior Front-End Developer, czyli sensowny HTML5, dobry CSS3, podstawy JS, angielski biegły, w Warszawie poniżej 2500 zł netto nie zarobi. Jeśli bierze mniej, to jest głupi i wykorzystywany, po prostu, tylko tyle i aż tyle. Ja w swojej pierwszej front-endowej pracy właśnie jako junior zaczynałem od 3500, netto a nie było to wczoraj smile.gif Miałem kilka projektów za sobą jako freelancer, ale nic wielkiego.

Szczerze mówiąc to trudno jest jako front-end freelancer zarabiać mniej, niż te 2-3k netto, także zupełnie nie rozumiem Waszego rozumowania. 1000 zł za pocięcie psd pod WordPressa i się jaracie? Przecież żeby cokolwiek ciąć pod WordPress to trzeba znać framework, to nie jest jakiś one-pager czy HTML na 3 godzinki a przynajmniej z 5 widoków w plikach template'owych, PHP, wewnętrzne funkcje WP, serio to wg Was taka okazja? Ilu z Was by napisało z rozbiegu własny system komentarzy pod WP w PHP a prawie zawsze trzeba to zrobić przy cięciu z designu? A na byle theme na WP/tumblr można zarobić kilka(dziesiąt/set) tysięcy (cena sztuki to 35-40 USD średnio)?

Ktoś ze skillami jak autor tematu w Londynie może spokojnie liczyć na 40-45k GBP rocznie, poza 30-40k GBP. W Polsce prawie każda sensowna firma typu startup z zapleczem finansowym / dobra korpo (polecam Nokia i Roche) front-endom z podobnym doświadczeniem płaci od 6000-7000 netto w górę, wiem, bo pracowałem już w kilku. O czym Wy w ogóle piszecie? O jakich firmach? Jakichś "U Kazika" gdzie się siedzi i tnie mailingi na tabelkach czy projektuje "logo za 50 zł"? Wydaje mi się, że to forum stricte php i chyba się nie do końca orientujecie ile kosztuje dziś dobry JavaScriptowiec smile.gif Jako ciekawostkę link do http://www.itjobswatch.co.uk , zobaczcie sobie jakie jest ssanie na JS. Ktoś z Was w ogóle robi front-end czy tylko udajecie? Widzieliście jakąkolwiek polską grupę front-endową na FB, byliście na jakiejś konferencji, czytacie blogi branżowe? Bo ja tak i właśnie patrzę na ofertę 5000 netto w Poznaniu dla non-senior front-enda, senior 6-8k w Krakowie, jak ktoś daje 3-4k to dla Juniora, największa grupa JS na FB w Polsce, wtf chłopaki?

Prawdę mówiąc jak ktoś zna bardzo dobrze JS (ninja level I'd say), a w Polsce takich osób w Polsce jest garstka, to zarobki w Warszawie czy Krakowie nie różnią się wcale od zarobków programistów np. Javy, C++, 20 000 netto/miesiąc jest do zrobienia w kilkunastu firmach, wielokrotność tego po godzinach...

Jak ktoś ma we front-endzie 3-5 lat expa to 7-10k netto to minimum, weźcie się za swoje życia i przestańcie walczyć o jakieś roboty za 2,5k netto w jakichś Bydgoszczach czy innych dziurach, bo serce mi się kraje. Jest jeszcze druga opcja - można mieć 3 lata doświadczenia i wciąż być gorszym, niż ktoś kto nie ma go prawie wcale, mam nadzieję, że w tym temacie takich osób nie ma smile.gif

Pozdrawiam.
gitbejbe
@archiveDB

dobrze napisałeś.

Po przeczytaniu wpisu o szablonie wordpress też z miejsca nasunęła mi się ta sama myśl. Miałem dla mnie wątpliwą przyjemność zrobić 2 projekty pod wordpressa, gdzie pierwszy z nich zajął mi więcej czasu na poznanie mechanizmów tego frameworka niż miałoby mi sie to opłacić. 1000 zł za taki szablon ? Nawet osoba, która ma bogate doświadczenie w tym kierunku powie, ze to c*** a nie pieniądz. WP to przykład, tak samo jest z innymi popularnymi CMS'ami. Fakt, za drugi projekt wziąłem 1200zł ale szablon kupiłem z themeforesta, który odpowiednie dostosowąłem oraz uzupełniłem. Same głupie customowe rzeczy wymagają najczęsniej pisania jakiś wtyczek/pluginów... Gdy słysze wordpress to wszystkiego mi się odechciewa,a jak słysze, ze ktoś robi szablony pod wordpressa za 1000zł to jedyne co przychodzi mi na myśl, to sztywne powstawianie grafiki i zmiana css'a.

co do zarobków nie wypowiem się, bo mieszkam- jak to ktoś ujął, na "zadupiu". Za obiektowego php'a + codeigniter/kohana, js/ajax, html, css + gimp, corel, perfekt open office writer wraz z calc'iem oraz montaż i obróbka filmów dostaje 2500zł do ręki na umowie o prace(miasto 35 tyś mieszkańców). Czuje się z tego powodu dymany w dupsko jak na niemieckich pornosach, ale niebawem chcę wyjechać za granicę aby w pełni nauczyć się angielskiego. W przyszłości jeśli programowanie, to wole to robić w innej walucie.

Autor tematu pisząc o stawce 5000zł za znajomość tego co wymienił, to marzenie ściętej głowy. Dla mnie gość od grafiki, który pisze, ze zna perfekt html5 css3, jquery BARDZO DOBRZE, ale js średnio, równoważy się z tym, że z html5 zna tagi typu <article>,<section> itd i potrafi zrobić animacje przejścia w jquery.
Nie jestem specem od grafiki - ale również tym muszę zajmować się w mojej pracy, i tworząc frontend aplikacji widzę ile trzeba mieć wiedzy a przede wszystkim zmysłu artystycznego aby zrobić coś fajnego. Po za tym gdzie jest ajax ? Na każdej rozmowie o prace jednym z głównych pytań jest własnie ta technologia. Nie jest ona trudna ale wymusza nie raz zastosowanie zupełnie innej architektury w skryptach js. Na temat innych bibliotek się nie wypowiem bo zwyczajnie nie miałem z nimi do czynienia ale jestem świadom, że tak samo jak osoba która uważa się za programiste php, tak osoba zajmująca się grafiką musi znać wszystko to co z tym tytułem jest związane - i to nie jest w stopniu dobrym, tylko BARDZO DOBRYM + wiedza poparta dobrym portfolio - bo na ładne oczy nikt Ci roboty nie da

Trochę poleciałem jak hipokryta bo choć robie to co robie to jednak nie wiem czy mogę nazwać się w pełni programistą, ale dostrzegam to ile trzeba mieć wiedzy i doświadczenia aby na rozmowie móc usiąść z rękoma w kieszeni i samemu narzucać warunki. A dla Ciebie proponuje pracę w dobrej firmie za mniejsze pieniądze, do momentu aż będziesz mógł napisać nam, że jesteś specjalistą. W innym wypadku, jeśli po pytaniu " ile chciałby pan zarabiać" rzucisz taką kwotę przy tej wiedzy, to zmarnujesz sobie tylko okazje podjęcia pracy w być może dobrej firmie. Skad wiem, że nie potrafisz jeszcze dostatecznie dużo ? bo pytasz się nas o zarobki ; ) Jak jesteś dobry, to robota sama Cię znajdzie i to prawda w którą sam wątpiłem długi czas wierzyć
PrinceOfPersia
Cytat
Po za tym gdzie jest ajax ? Na każdej rozmowie o prace jednym z głównych pytań jest własnie ta technologia.

dajcie spokój już z tym AJAXm. Tak naprawdę samo wywołanie AJAX, to z użyciem jQuery taka pestka, że dziecko w podstawówce by umiało coś nim pobrać.

Prawdziwa zabawa jest z tym, co się z AJAXem wiąże pośrednio, czyli XML, JSON, same domain policy, nagłówki HTTP, callbacki w JS, promise pattern, asynchroniczność etc.

Cytat
Nie jest ona trudna ale wymusza nie raz zastosowanie zupełnie innej architektury w skryptach js.

Tak, ale jeśli coś potrzebuje "zastosowania zupełnie innej architektury w skryptach js", to zwykle sam AJAX jest tylko jednym z wielu elementów składowych. Teraz się z całych frameworków korzysta (choćby Angular czy Backbone). Niby dalej trzeba znać AJAXa (no bo po prostu trzeba), ale wydaje mi się, że to dzisiaj żaden lans.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.