Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Co jest lepsze?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mm87
Witam,
Mam taki problem. Napisałem niedawno dla klienta, taką aplikację internetową służącą do promocji stron www. Aplikacje ta będzie rozprowadzana za darmo. Kolejnym etapem mojej pracy jest stworzenie jeszcze jednej aplikacji internetowej, która miałaby połączyć te aplikacje w jeden system. I mam tu problem bo nie wiem czy utworzyć jedną wielką bazę danych w tej nowej aplikacji, czy poupychać co można w już istniejących stronkach.

Np: ta pierwsza aplikacja będzie rozprowadzona w liczbie 500 egzemplarzy. Jest darmowa więc często się zdarzy że będzie chodzić na byle jakim serwerze.

Ta druga będzie tylko jedna. Gdybym to wszystko z centralizował w niej to baza będzie miała ok 8000 tabel. W przeciwnym wypadku będzie miała tylko z 10. Ale pojawiają się problemy z aktualizacją itd. Dodatkowo ta aplikacja na pewno będzie chodzić na jakimś porządnym serwerze.

Baza danych MySQL:
tabele w większości nie przekraczały by kilkunastu tysięcy rekordów za wyjątkiem 2500 w których byłoby ok 1 mln wierszy.
djgarsi
Jeśli dobrze zrowumiałem, ustaw timeout'y dla połączeń i po problemie.
mm87
Hmm, nie zabardzo rozumiem?smile.gif

Ogólnie to słabo opisałem problem.

Z każdej z tych 500 stronek można pobrać taki specjalny program który wykonuje wszystkie operacje za użytkownika. I teraz każdy z tych programików ma się najpierw łączyć ze swoim rodzimym serwisem- wykonywać wszystko co trzeba zrobić a potem łączyć się kolejno ze wszystkimi pozostałymi serwisami i tam wykonywać bardzo podobne operacje. I mam na to dwie koncepcje:

albo w tej centralnej aplikacji utworzę jedną dużą bazę danych (każdy serwis miałby z 15 tabel) i praca tych programów ograniczałaby się tylko do łączenia ze swoim rodzimym serwisem a potem już tylko z tą centralną aplikacją.
Niestety wadą jest to że baza bedzie duża i kompletnie nie wiem jak szybko by to chodziło.

drugi pomysł to taki że właściwie wszystko znajduje sie na tych stronkach które już istnieją, wiec program najpierw łączy się ze swoim serwisem a potem faktycznie przechodzi do pozostałych stronek. Główna aplikacja miałaby tylko małą bazę danych z ok 10 tabelkami do koordynowania pracy progamiku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.