Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Dodawanie nowej zawartości do już istniejacej tabeli (?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teez
Witam,

Chciałem zrobić coś takiego, że kązdy kto kliknie 'Dojdź' dochodzi do grupy, której tabela jest już dodana.

Mam tabelę groups, w niej

1. `id` int NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  2. `nazwa` CHAR(50) NOT NULL,
  3. `link` TEXT(60) NOT NULL,
  4. `opis` TEXT(80) NOT NULL,
  5. `logo` TEXT NOT NULL,
  6. `wlasciciel` TEXT NOT NULL,

I czy mogę dodać do niej kolejną tabele ( ? ) np 'członkowie' tak aby każdy kto dojdzie, będzie tam sie pojawiał? Nie wiem jak to inaczej opisać.
rychs88
Tworzysz:
  1. `id` int NOT NUL AUTO_INCREMENT,
  2. `id_groups`int NOT NUL,
  3. `id_czlonka`int NOT NUL,
  4. `ranga`int NOT NUL,
  5.  

gdzie id_groups wiadomo id danej grupy
id_czlonka to id usera , dodatkowo możesz dodać: 'ranga' gdzie będziesz mógł później wybierać np. 1 - zbanowany, 2-moderator itp
teez
To tworze jako nową tabelę, czy dodaje do tej co wcześniej podałem? Jeżeli do tej co wcześniej podalem, to po co id_groups skoro już jest id ( id grupy )?

//Edit

Ok, chyba mam.

Stworzyłem tą tabelę, a następnie funkcją GET wprowadzałem poszczególne elementy. Wyszło mi, że po wpisaniu adresu dolacz.php?id=idgrupy
tworzy się tabela, z danymi. Teraz tyko dodam odczyt WHERE idgrupy i będzie.
nospor
Członkowie to nowa tabela, w która wygląda tak jak podał rychs w poprzednim poście

edit:
Cytat
Wyszło mi, że po wpisaniu adresu dolacz.php?id=idgrupy
tworzy się tabela, z danymi.
Tabela ma się nie tworzyć. Tabela ma już być stworzona przez Ciebie wcześniej. Ty tylko do tej tabeli masz wkładać kolejne dane.
teez
Wybacz, pomyliłem.

Tworzą sie dane do tabeli, nie tabela.

A co do bazy..

Ustawiłem
  1. $zapytanie5 = "ALTER TABLE `grupy` ADD UNIQUE(`nazwaczlonka`)";

Aby nikt nie wchodził 999 razy do jednej grupy, ale jak zrobić aby mógl wejść do innej? Teraz moze tylko do jednej dojść.
nospor
Wywal ten unique bo to przez niego.
Masz zalozyc UNIQUE na dwa pola jednoczesnie: id_grupy oraz id_czlonka. Wówczas jeden user będzie mogl należeć do wielu grup
teez
Ok, gra.

Na przyszłość dla kogoś jak znajdzie ten temat z podobnym problemem :
  1. $zapytanie5 = "ALTER TABLE `grupy` ADD UNIQUE(`pierwszepole`, `drugiepole` )";

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.