Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wyników z dwóch tabel jednocześnie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
teez
Witam..

Piszę ponownie z tym samym problemem.
Mam tabele:
-sieci
-wlasciciel

W tabeli sieci :

-id,
-nazwasieci,

w tabeli wlasciel :

-idsieci ( wpisywane funkcja GET ),
-idserwera,
-id,
-nick ( Sesja )

Chcę aby działo tak :

Sprawdza czy serwer o ID 13 ( np jeżeli w adresie jest ?phpid=13, to już mam wszystko gotowe ) jest zadeklarowany w tabeli właściciel i pobiera z niego ID sieci, następnie wykorzystuje wcześniej pobrane ID sieci z tabeli wlasciciel i szuka jaka nazwa jest przypasowana do tego ID w tabeli sieci po czym podaje nazwasieci z tej tabeli.

Aktualnie mam
  1. $test = "SELECT t1.*, t2.idsieci FROM wlasciciel AS t1 JOIN sieci AS t2 ON t1.idsieci=t2.idsieci WHERE t1.idserwera= '".$_GET['id']."' ";
  2. $tresult = mysql_query($test);
  3. $tnum_results = mysql_num_rows($tresult);
  4. $trow = mysql_fetch_array($tresult);
  5.  
  6. ?>
  7.  
  8. <?
  9. echo $trow['nazwasieci'];
  10. ?>

Co w ogóle nie łapie, pewnie jest to całkowicie źle wypełnione, ale cóż. Proszę o jakąś alternatywę dla tego przypadku.
Piotrbaz
To co w końcu pobierasz z GET, id serwera czy id sieci tongue.gif

może:
  1. SELECT nazwasieci.sieci FROM sieci, wlasciciel WHERE idserwera.wlasciciel = ".$_GET['id']." AND idsieci.wlasciciel = id.sieci

a jak nie, to podzapytania

edit: copy that smile.gif
sazian
nie wymienia się tabel po przecinku w FORM tylko robi się złączenia(JOIN) ponieważ są bardziej wydajne
teez
Cytat(Piotrbaz @ 17.01.2013, 23:30:59 ) *
To co w końcu pobierasz z GET, id serwera czy id sieci tongue.gif

może:
  1. SELECT nazwasieci.sieci FROM sieci, wlasciciel WHERE idserwera.wlasciciel = ".$_GET['id']." AND idsieci.wlasciciel = id.sieci

a jak nie, to podzapytania

edit: copy that smile.gif

Na odwrót te nazwy. wink.gif

Gotowe, podziękował. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.