Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] Dynamiczny tytuł w zależności od podstrony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ronaldo987
Witam,
Jestem początkujący w PHP i MySQL.
Moja dynamiczna strona jest obsługiwana przez index.php - w zależności od zmiennej w adresie do diva z treścią includowane są pliki (czyli strona główna, lista artykułów, pojedynczy artykuł, itd). Tytuł strony jak i treść przechowuję w bazie. Jak powinien wyglądać kod aby jego title było dynamiczne? Próbowałem do includowanych plików dodać sekcje head z parametrem title - i to działało, tytuł pokazywał się w pasku przeglądarki - natomiast był bałagan w kodzie bo znacznik title nie był wtedy w head a w body.
Bardzo proszę o pomoc.
amii
Masz trzy wyjścia:
1. Łączysz się z bazą w index.php i tam dynamicznie doklejasz sobie wartości title i inne potrzebne, oczywiście nagłówek, stopkę i inne części statyczne strony też musisz umieścić w pliku index.php w takim przypadku dostajesz niewielki narzut na każdy request w postaci zapytania i (ewentualnie) połączenia z bazą. Możesz stosować połączenia stałe co wyelimnuje przynjamniej ten ostani problem, cache, sesje i inne bajery optymalizacyjne.
2. Mapujesz wartości z bazy i przepisujesz do ogólnodostepnego config.php tam na postawie klucza, którym jest np. nazwa includowanego pliku lub wartości parametru GET lub POST żadania odczytujesz przypisaną wartość, przy tym rozwiązaniu narzut jest praktycznie żaden.
3. Stosujesz frameworka i masz spokój z takimi rzeczami za to wiele innych problemów i kupę nauki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.