Jestem początkujący, zaczynam zabawę z takimi rzeczami więc proszę o wyrozumiałość.
Zabrałem się za zrobienie że tak powiem formularza dodającego wyniki meczów.
O to formularz który udało mi się stworzyć:
<?php // odbieranie danych z formularza $data = $_POST['data']; $gospodarz = $_POST['gospodarz']; $wynik = $_POST['wynik']; $gosc = $_POST['gosc']; if($data and $gospodarz and $wynik and $gosc) { // łączenie się z bazą danych //dodawanie meczu do bazy danych $ins = @mysql_query("INSERT INTO mecze SET data='$data', gospodarz='$gospodarz', wynik='$wynik', gosc='$gosc'"); } //formularz dodawanie meczów <form action="dodaj_mecz.php" method="post"> Data meczu:<br /> <input type="text" name="data" /><br /> Gospodarz:<br /> <input type="text" name="gospodarz" /><br /> Wynik:<br /> <input type="text" name="wynik" /><br /> Gość:<br /> <input type="text" name="gosc" /><br /> <input type="submit" value="Dodaj mecz!" /> </form> ?>
I o to wykonanie do bazy danych o stworzenie tabeli:
CREATE TABLE mecze ( id int( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT , DATA varchar( 100 ) NOT NULL DEFAULT '', gospodarz varchar( 100 ) NOT NULL DEFAULT '', wynik varchar( 100 ) NOT NULL DEFAULT '', gosc varchar( 100 ) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY ( id ) );
Oczywiście wykonanie zostało prawidłowo zrobione.
Wchodze na stronkę z formularzem czyli dodaj_mecz.php i wyskakuje taki o to błąd:
Kod
Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/obarapat/domains/obarapat.linuxpl.info/public_html/html/2/dodaj_mecz.php on line 26
Pytanie: Co zrobiłem nie tak? Gdzie jest błąd?
Proszę o pomoc i poprawienie tego kodu, no i oczywiście o wyjaśnienie.
Z góry dziękuje