Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]powtórne wysłanie kodu aktywacyjnego - skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
majka111
Witam

mam problem z linkami aktywacyjnymi

niby wszystko jest ok kod aktywacyjny jest generowany poprawnie

emaile sa wysyłane ......... ALE czasami giną i nie docieraja do osoby rejestrujacej konto

email jest brany z formularza
kod jest generowany

potem za pomocą funkcji mail

wysyłany z serwera ( i to wysyłanie ZAWODZI) wydaje mi sie że SERWER ŹLE widzi cały ten bałagan

co można zmienić żeby było lepiej

ewentualnie jak można zrobić żeby po wpisaniu mailu w jakims innym formularzu otrzymać ponownie wygenerowany wcześniej kod aktywacyjny
moze gdzieś są darmowe gotowe rozwiazania ?

1.  
  2. $activate = rand(2222, 4444);
  3.  
  4. $headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
  5. $headers .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8'. "\r\n";
  6.  
  7. mail($email, "Aktywacja Konta ", "EKO AKTYWNI witają. Zeby dokonczyc aktywacje konta - kliknij ponizszy LINK: <br>{$site['site_url']}/activate.php?cod={$activate} <br> Pozdrawiamy!", "From: EKO AKTYWNI <{$site['site_email']}>", $headers);
  8.  
  9.  

dzieki za pomoc

pozdrawiam

mieszkos
Powinnaś/nieneś zrobić sobie to na bazie. Czyli jak ktoś sie rejestruje to w tabeli gdzie trzymasz userów dodać pole np. active które domyślnie ma wartość 0 oraz pole active code.
I teraz tak, ktoś się rejestruje to generuje ci się kod aktywacyjny dobry sposób to wkorzysytanie funkcji time + md5. i ten kod leci na mail użytkownika i dodaje sie też do bazy w pole active code.

użytkownik dostaje maila kliknij w link blabla.pl/active/kod_tutaj i aktywuje wtedy pole active zmienia status z 0 na 1.

no a jak komuś nie dojdzie to robisz forumlarz w którym user podaje maila, i klika wyslij ponownie to na podstawie maila szuka rekordu znajduje rekord i wysyła kod z pola active code znów na maila. i jak sie zgadzaja to aktywuje : )
pedro84
A do spamu nie trafiają? Serwer pocztowy masz skonfugorowany poprawnie?
majka111
Ok już sobie poradziłem

żle powstawiałem - " i '

i dlatego serwer nie wypuszczał

do sprawdzenia czy funkcja mail działa na serwerze uzyłem tego

1. <?
  2. $to = 'test@email_do_spr.pl';
  3. $subject = 'The test for php mail function';
  4. $message = 'Hello';
  5. $headers = 'From: test@test.com' . "\r\n" .
  6. 'Reply-To: test@test.com' . "\r\n" .
  7. 'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
  8. mail($to, $subject, $message, $headers);
  9. ?>

jak zobaczyłem ze wszystko smiga to wiedziałem że problemem jestem JA smile.gif i sprawdziłem moje wypociny smile.gif

dzieki wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.