Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wywołanie określonego diva w zależności od wyboru użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maker5
Witam.
Jak zmodyfikować poniższy kod aby poza cyfrą słownie pokazywało zawartość diva ze strony.
Przygotuję sobie 5 divów w pliku php np. z obrazkami (ten sam plik w który wywoływana jest cyfra słownie)
I teraz jeśli użytkownik otrzyma wartość "case 1" i zobaczy słowną cyfrę "jeden" to chciałbym też aby razem z nią wyświetlał się określony div w tym przypadku <div id="jeden"> z obrazkiem zdefiniowanym w stylach.

1. function h_getNumer($numberUser)
  2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  6. case '1': $r = 'jeden'; break;
  7. case '2': $r = 'dwa'; break;
  8. case '3': $r = 'trzy'; break;
  9. case '4': $r = 'cztery'; break;
  10. case '5': $r = 'pięć'; break;
  11.  
  12. }
  13. return $r;
  14. }

pozdrawiam
CuteOne
  2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  6. case '1': $r = array('jeden', '<div class="jeden">'; break;
  7. itd.
  8. }
  9. return $r;
  10. }

lub jeżeli $r to również nazwa klasy to
  2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  7. itd.
  8. }
  9. return $r;
  10. }
  11. $h = h_getNumer($numberUser);
  12. echo '<div class="'.$h.'">'.$h.'</div>';
Maker5
Cytat(CuteOne @ 7.02.2013, 08:49:50 ) *
  2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  6. case '1': $r = array('jeden', '<div class="jeden">'; break;
  7. itd.
  8. }
  9. return $r;
  10. }

lub jeżeli $r to również nazwa klasy to
  2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  7. itd.
  8. }
  9. return $r;
  10. }
  11. $h = h_getNumer($numberUser);
  12. echo '<div class="'.$h.'">'.$h.'</div>';

wszystko pięknie tylko coś mi jeszcze przyszło do głowy i muszę trochę zmodyfikować swój pomysł.
Mam plik index.php w którym mam stronę i wyświetlają się te cyfry w zależności od wyboru.
Oczywiście nie mogę w tym pliku umieścić pięć divów bo będą one od razu widoczne
a mają być widoczne w zależności od wyboru przez użytkownika.
Więc czy jest możliwość zrobienia tego tak, że tworzę sobie <div id="liczba_obraz"> i wstępnie jest on pusty.
Ale do niego będą ładowane <div class="jeden"> <div class="dwa"> <div class="trzy"> itd. w zależności od tego co wybierze użytkownik
a w stylach te divy będą zdefiniowane odgórnie np tak.

1. #liczba_obraz {
  2. height: 200px;
  3. width: 210px;
  4. float: right;
  5. }
  6. .jeden {
  7. background-image: url(../img/jeden.jpg);
  8. }
  9. .dwa {
  10. background-image: url(../img/dwa.jpg);
  11. } itd.

proszę o pomoc i dziękuję
CuteOne
  1. echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="'.$r.'">'.$r.'</div>' : '').'</div>';
Maker5
Cytat(CuteOne @ 7.02.2013, 13:04:11 ) *
  1. echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="'.$r.'">'.$r.'</div>' : '').'</div>';

działa smile.gif
ale troszę to zmieniłem i wygląda to tak:

2. {
  3. $r='';
  4. switch($numberUser)
  5. {
  6. case '1': $r = 'jeden'; echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="jeden"></div>' : '').'</div>'; break;
  7. case '2': $r = 'dwa'; echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="dwa"></div>' : '').'</div>'; break;
  8. case '3': $r = 'trzy'; echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="trzy"></div>' : '').'</div>'; break;
  9. case '4': $r = 'cztery'; echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="cztery"></div>' : '').'</div>'; break;
  10. case '5': $r = 'pięć'; echo '<div id="liczba_obraz">'.(!empty($r) ? '<div class="pięć"></div>' : '').'</div>'; break;
  11.  
  12. }
  13. return $r;
  14. }

ale w związku z koniecznością nie obciążania strony kolejnymi wczytywanymi kilobajtami mam jeszcze jedno pytanie.
Jak teraz sprawić aby zamiast automatycznego pokazywania zawartości div class czyli zdefiniowanego obrazka jpg był po prostu napis np. "zobacz obrazek"
i gdy użytkownik kliknie ten napis to wyskoczy mu dopiero np. w formie ligtboxa zawartość div class czyli obrazek-plik jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.