Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wyświetlenie pustego elementu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
jest jakaś funkcja pokazująca pusty element??
mam takie rekordy:

1
2
3
4
5
7
8
9

jak wyświetlić 6 pusty rekord?
Damonsson
Mam 6 dzbanków, w każdym jest woda, oprócz 4. Jaki kolor ma woda w dzbanku 4?

Co to jest? Tablica? Rezultat zapytania sql? Czy wstawione sobie po prostu cyferki?
Randallmaster
rezultat zapytania sql
!*!
foreach + is_null empty?
Randallmaster
co mi da pętla foreach w moim przypadku? jak zrobić array przy pobraniu z bazy danych?
!*!
Z reguły rekordy pobierasz w tablicy. Przelatujesz po niej i masz "puste" klucze.

Edycja
lub array_filter w zależności od tego czego potrzebujesz.
nospor
@Damonsson użyj metody dzbanek_fetch_array() i wyświetlaj pokolei zawartosc, to bedziesz wiedział jaki ma kolor wink.gif

Cytat
rezultat zapytania sql
@Randall skoro to jest wynik zapytania, znaczy ze nie masz rekordu o numerku 6. Jakim więc cudem chcesz go wyświetlić, skoro go nie ma? Czy chwilkę pomyśleć naprawdę tak ciężko?

A jesli chcesz sobie wyswietlac numerki od 1 do 9 to sobie zrób petle:
  1. for ($i=1; $i<10;$i++) echo $i;
Randallmaster
potrzebuje go wyświetlić ponieważ potrzebuje mieć ciągłość, w liczeniu i zapisać ewentualnie tą 6 do bazy.

pętla for zrobiłem ale jak ją porównać do bazy danych?
nospor
Cytat
pętla for zrobiłem ale jak ją porównać do bazy danych?
To należało traktować bardziej jak żart a nie odpowiedź...

Cytat
potrzebuje go wyświetlić ponieważ potrzebuje mieć ciągłość
Skoro chcesz miec ciągłość, to zwiekszaj w petli z mienną $i o jeden i ją wyświetlaj. Będziesz miał ciągłośc numeracji. Jeśli nadal nie o to ci chodzi, to napisz o co ci chodzi, bo teraz to się kupy nie trzyma.
Randallmaster
Numeracja dokumentów i zwiększanie o jeden wszystko mam zrobione tylko chodzi o ten brakujący dokument:

dokładnie chodzi o numerację dokumentów..

Mamy dokumenty:
1,2,3,4,5,6,7,8,9

jak usunę dokument 6,2

Chcę później mieć możliwość wyboru tej 6, 2 aby załatać lukę nowym dokumentem, aby była ciągłość
nospor
Petla, ktora wyswietla dane z bazy.
W zmiennej $last przechowujesz numer ostatnio przetwarzanego wiersza. Jeśli aktualny numer, jest większy conajmniej o 2, znaczy ze jest dziura w numeracji. Wówczas wyświetlasz dodatkowy jeden (lub więcej) pustych rekordów. To naprawdę proste.

ps: poza tym osobiście nadal nie widzę powodu co ci przekszadzają te dziury? Jaki problem, by dodawać kolejne dokumenty 10, 11,.....156.......3999?
Randallmaster
Próbowałem na wszystkie sposoby ale mi nie wychodzi zrobiłem tak ale i tak nie działa

1. <?
  2. $sql_number = mysql_query("select id from tabela where act = 'Y'");
  3. $i = 1;
  4. while($number_array = mysql_fetch_array($sql_number)){
  5. $i++;
  6. if($i != $number_array[0]){ echo $i; $number_array[0][0] = $number_array[0][0] - 1;}
  7. }
  8. ?>

jakich funkcji najlepiej użyć?/

czy dobrze rozpocząłem pętlą while?

czy dobrze rozpocząłem pętlą while?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.