Randallmaster
8.02.2013, 10:26:52
jest jakaś funkcja pokazująca pusty element??
mam takie rekordy:
1
2
3
4
5
7
8
9
jak wyświetlić 6 pusty rekord?
Damonsson
8.02.2013, 10:48:05
Mam 6 dzbanków, w każdym jest woda, oprócz 4. Jaki kolor ma woda w dzbanku 4?
Co to jest? Tablica? Rezultat zapytania sql? Czy wstawione sobie po prostu cyferki?
Randallmaster
8.02.2013, 10:58:35
rezultat zapytania sql
Randallmaster
8.02.2013, 12:04:29
co mi da pętla foreach w moim przypadku? jak zrobić array przy pobraniu z bazy danych?
Z reguły rekordy pobierasz w tablicy. Przelatujesz po niej i masz "puste" klucze.
Edycja
lub
array_filter w zależności od tego czego potrzebujesz.
nospor
8.02.2013, 12:15:56
@Damonsson użyj metody dzbanek_fetch_array() i wyświetlaj pokolei zawartosc, to bedziesz wiedział jaki ma kolor

Cytat
rezultat zapytania sql
@Randall skoro to jest wynik zapytania, znaczy ze nie masz rekordu o numerku 6. Jakim więc cudem chcesz go wyświetlić, skoro go nie ma? Czy chwilkę pomyśleć naprawdę tak ciężko?
A jesli chcesz sobie wyswietlac numerki od 1 do 9 to sobie zrób petle:
for ($i=1; $i<10;$i++) echo $i;
Randallmaster
8.02.2013, 12:22:43
potrzebuje go wyświetlić ponieważ potrzebuje mieć ciągłość, w liczeniu i zapisać ewentualnie tą 6 do bazy.
pętla for zrobiłem ale jak ją porównać do bazy danych?
nospor
8.02.2013, 12:52:21
Cytat
pętla for zrobiłem ale jak ją porównać do bazy danych?
To należało traktować bardziej jak żart a nie odpowiedź...
Cytat
potrzebuje go wyświetlić ponieważ potrzebuje mieć ciągłość
Skoro chcesz miec ciągłość, to zwiekszaj w petli z mienną $i o jeden i ją wyświetlaj. Będziesz miał ciągłośc numeracji. Jeśli nadal nie o to ci chodzi, to napisz o co ci chodzi, bo teraz to się kupy nie trzyma.
Randallmaster
8.02.2013, 13:13:43
Numeracja dokumentów i zwiększanie o jeden wszystko mam zrobione tylko chodzi o ten brakujący dokument:
dokładnie chodzi o numerację dokumentów..
Mamy dokumenty:
1,2,3,4,5,6,7,8,9
jak usunę dokument 6,2
Chcę później mieć możliwość wyboru tej 6, 2 aby załatać lukę nowym dokumentem, aby była ciągłość
nospor
8.02.2013, 13:21:36
Petla, ktora wyswietla dane z bazy.
W zmiennej $last przechowujesz numer ostatnio przetwarzanego wiersza. Jeśli aktualny numer, jest większy conajmniej o 2, znaczy ze jest dziura w numeracji. Wówczas wyświetlasz dodatkowy jeden (lub więcej) pustych rekordów. To naprawdę proste.
ps: poza tym osobiście nadal nie widzę powodu co ci przekszadzają te dziury? Jaki problem, by dodawać kolejne dokumenty 10, 11,.....156.......3999?
Randallmaster
10.02.2013, 11:16:37
Próbowałem na wszystkie sposoby ale mi nie wychodzi zrobiłem tak ale i tak nie działa
<?
$sql_number = mysql_query("select id from tabela where act = 'Y'"); $i = 1;
$i++;
if($i != $number_array[0
]){ echo $i; $number_array[0
][0
] = $number_array[0
][0
] - 1;} }
?>
jakich funkcji najlepiej użyć?/
czy dobrze rozpocząłem pętlą while?
czy dobrze rozpocząłem pętlą while?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.