Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mauri
Jest tak: "strona" jest w języku angielskim i chciałbym trochę przechytrzyć i podmienić na tej stronie - bez tłumaczenia całości pliku en.php - kilka wyrazów. Ale nie mogę uzyskać polskich znaków, są krzaczki. Gdzie wstawić odpowiedni kod, czy w pliku en.php czy gdzieś indziej?
sowiq
Zakładając, że strona jest kodowana w UTF-8 (co obecnie jest standardem, ale wcale nie musi być prawdą w tym przypadku), ściągnij sobie jakikolwiek edytor tekstu wspomagający to kodowanie. Chociażby Notepad 2.
mauri
Chyba niejasno napisałem wątek: zainstalowałem mały CMC z guestbookiem, jest w języku angielskim. Chciałbym w pliku en.php zamienić kilka słów na polski, np jest

1. 'txt_guestbook_entries' => 'Guestbook Entries'

a wpisałbym np.

1. 'txt_guestbook_entries' => 'Księga Gości'

Ale po takiej operacji na stronie wyświetlają się obce znaki w miejsce ę czy ś. Gdzie i jak zamienić lub wstawić kodowanie polskich liter?
Notepada 2 mam.
sowiq
Ok, to powoli.

Zobacz w źródło strony tego wątku. Prawie na samej górze masz taki kod:
Kod
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Definiuje on, że strona jest zakodowana w iso-8859-2. W tym momencie najbardziej uniwersalne jest kodowanie UTF-8 i podejrzewam, że takie też masz na swojej stronie, ale musisz to sprawdzić.

Jeśli masz UTF-8, to takie kodowanie musisz wybrać przed zapisaniem pliku. W Notepad 2 zrobisz to wybierając Plik -> Kodowanie -> UTF-8 lub wciskając klawisz [F9]. Jeśli w kodzie strony masz zdefiniowane inne kodowanie znaków, to musisz ustawić takie samo kodowanie pliku, który edytujesz. Inaczej mogą wyświetlać się tzw. krzaczki zamiast niestandardowych (np. polskich) znaków.
mauri
goatee.gif Nareszcie wszystko zagrało, dzięki... thumbsupsmileyanim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.