Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak lepiej?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SoulRipper
Witam, wlasnie zajmuje sie tworzeniem strony szkoly i stanalem przed pewnym dylematem, otoz chcialbym sie zapytac jak sie powinno zamieszczac na serverze roznego typu artykoly, czy teksty, mysle ze MySQL bedzie najlepszy i wydaje mi sie ze tak tez sie robi w wiekszych serwisach badz wortalach takich jak php.pl(acz kolwiek nie mam pewnosci smile.gif ).I tutaj pojawia sie problem: czy jezeli wsadze jakis artykol do bazy sql to czy bedzie zachowane odpowiednie formatowanie tekstu(akapity, wciecia, itp) oraz czy jezeli w texcie pojawi sie link prowadzacy glebiej to czy jest mozliwosc wyswietlil sie link a nie jego kod(jezeli tak to jak?).
Czy moze lepiej przechowywac arty w plikach tekstowtych, ktore pozniej beda wczytywane i wyswietlane na stronie(pojawia sie ten sam problem doy. formatowania oraz linko)

Mam nadzieje ze zrozumieliscie ten belkot ktory napisalem smile.gif
Pozdrawiam
Vertical
Osobiście użyłbym MySQL (jeżeli byłby dostępny). Do bazy MySQL możesz poza tym dodać wiele innych rzeczy, niż tylko tekst...
SoulRipper
zakladajac ze chce zapodac txt o rozpoczeciu szkoly, i w tym texcie ma byc link do zdjecia, to jak by to mialo wygladac? hmm nie wiedzialem ze do sql mozna obrazki ladowac
Pedros
NO wiesz, ja bym to zrobił tak, jak na stronie www. Wpisac po prostu kod html ze wszystkimi koniecznymi elementami(linki, obrazki). Nie ma znaczenie, że to MySQL, bo to służy tylko do wklejenia tekstu, obróbką zajmie się przeglądarka...
Vertical
Proponowałbym zwykłe, najprostsze:
Kod
<a href>tekst</a>

Zadziała zarówno w php jak i w html. A poza tym, do MySQL da się ładować obrazki
Yarecki
Jakoś nie widzę sensu ładowania plików graf. do mysql'a. Chyba lepiej trzymać je na dysku i tylko w tekście podać do nich odnośniki. W bazie trzymasz czysty tekst, w formie [x]html lub ze znacznikami bbcode (jeśli artykuły ma edytować osoba nie znająca [x]html'a).
KRCreater
MySQL exclamation.gif!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.