Witam, czy ktoś słyszał o DirectDNS?
zadzwonił do mnie klient z pytaniem czy nie zrobił bym mu strony, ale takiej aby przez panel administracyjny zarządzać dostępem do pewnych treści., Wytłumaczę może o co chodzi:
klient zajmuje się umieszczaniem w sieci filmów (zwiastunów, reklam nowego filmu, itd), problem w tym że jest on obarczony licencjami które umożliwiają tylko wybrany krajom np. obejrzenie danego filmu. Przykładowo, jeśli osoba z Polski wejdzie na stronę to film mu się pokaże, ale jeśli wejdzie np. z USA to zobaczy komunikat ze tego filmu nie ma prawa oglądać, podobno rozpoznaje to po GeoIP skąd osoba oglądająca wchodzi. Klient chciałby mieć możliwość udostępnienia np. danemu klientowi z USA obejrzenia tego filmu, np po zalogowaniu się, tylko jak obejść zabezpieczenia GeoIP. Myślałem coś o proxy ale szukać po świecie proxy które by przekierowywało strumień filmu mogło by trwać dość długo.
Pobono rozwiązaniem na ten problem jest właśnie DirectDNS, szukałem trochę w sieci na ten temat ale większość to opisy jak pozbyć się wirusów które właśnie wykorzystują tą technikę. Chyba że jest jakiś inny sposób?