Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnosnie jadra
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NuLL
Witam,

Moj temat w pewien sposob bedzie sie odwolywal do topicu o jadrze jaki sie na forum pojawil. Moje pytanie dotyczy tego jak wyglada napisany przez Was modul. Czy wyglada to tak:
To jest na przykladzie modulu News:
  1. <?
  2.  
  3. //ladowanie bibliotek,inicjacja jadra itp,itd
  4. //core->load(\"db\"); na przyklad
  5. //i nizej case type
  6. //modul newsow chocby
  7.  
  8. switch($action){
  9. case 'costam':
  10. $news->rob_costam($id);
  11. break;
  12. case 'cosinnego':
  13. $news->rob_cosinnego();
  14. break;
  15. default:
  16. rob_cosdomyslnego();
  17. break;
  18. }
  19.  
  20. ?>

Czy pisze sie to jakos inaczej questionmark.gif Albo ja wy byscie doradzali. To co napisalem jest strukturalne. Czy mozna to zrobic jakos obiektowo, aby nie naruszalo idei OOP(o ile to wogole narusza ja)questionmark.gif

I pytanie drugie:
Czy to mozna potraktowac jako przyjazny URL?
index.php/news/id:15/
index.php/news/sort:ASC/

To jest moj pomysl na parser a mianowcie jak przekazac sobie zmienne nie znajc wzorca URLa.
To dwukropek jest przykladem ale mozna to zmienic smile.gif
kubatron
Ad.1 Moduły to nie jest konstrukcja switch(), jest to zbiór funkcji/metod które mają określone zadania, a konstrukcja switch() powinna być zawarta w całym jądrze.
Ad.2 Nie wiem czy te Url'e przejdą :/
Lukasz Luczak
kubatron - z tymi url'ami to zależy od Apacza.

Bardzo często jest tak, że jeśli Apacz zauważy plik index.php w urlu (lub inny php, htm itp) to oddaje wykonanie do tego pliku.

Zasada jest prosta (najczęściej):
1) jśli nei istnieje dany katalog to oznacza, że to musi być plik
2) odszukuję pliku dodajac domyślne roższerzenia
3) gdy znalazłem plik to go wykonuję - nawet jeśli za nim w urlu stoja inne ściężki
4) gdy nioe znalazłem pliku ani katalogu to oddaję wywołanie do obsługi strony z błędami.
5) gdy nie ma strony z błędami to wyrzucam domyślna wiadomość

W każdym bądź razie na 99% serwerów na których pracowałem taki numer z urlami przejdzie - tyle tylko, że trzeba potem opracować własna metodę parsowania url'a

i tu uwaga - różne apacze różnie dzielą tego urla wiec trzeba go najpierw skleić a dopeiro potem podzielić.

pozdrawiam,

ps: proszę nie mieszać mnie z błotem - u mnie taka konstrukcja chodzi.
NuLL
Ja zakladam ze pliki php sa parsowane przez parser - ten adres mozna w zupelnie normalny sposob rozbic winksmiley.jpg
@kubatron - to ja podejrzewalem ze to jest zle - jest w stanie ktos przedstawic jak to powinno wygladac ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.