Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przekazywanie wyżej zmiennej, aby powstał tytuł strony.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć, posiadam plik Index.php który ładuje mi główne funkcję, typu:
- łączenie z bazą danych.
- sesje
- head.
- lewy bok.
- tutaj funkcją autoloader do ładowania klas podstron np.: News, Kontakt, Rejestracja, Logowanie itp..
- stopka..

I chodzi oto, że nie wiem jak zrobić aby pokazywać tytuł strony, skoro ładuje wcześniej plik head, a przecież teoretycznie nie da się wywołać zmienną wyżej a niżej zdeklarować jej wartość, wiec w jaki sposób to robić ?.

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje.
Mlodycompany
Zainteresuj się MVC, a rozwiążesz ten problem, kilka innych do których jeszcze nie dotarłeś, a jednocześnie ułatwisz sobie pracę
nospor
MVC tu nie jest potrzebny aczkolwiek przydatny.
Chodzi głównie o to, by najpierw wykonywać logikę aplikacji, a dopiero potem zająć się jej wyświetlaniem. Przy takim założeniu gdy dojdziesz do wyświetlania to zawsze będziesz miał wszystkie nie zbędne dane.
Sephirus
@UP - fakt albo można podejść do tematu inaczej na zasadzie "layout" -> "widok". Nic nie stoi na przeszkodzie by najpierw wygenerować widok, potem ustalić tytuł strony a na końcu wrzucić to w layout (w którym to w HEAD są ustawiane odpowiednie meta tagi i znacznik title).

A wystarczy poczytać o tym smile.gif
nospor
@Sephirus z całym szacunkiem ale to durne rozwiązanie. Niepotrzebnie komplikuje sprawę.
1) Trzeba bawic się w ob_
2) Najpierw generuje się widok, potem się go przechwytuje, potem się zamienia w nim znaczniki na wartosci - po co? Po co tyle zbędnego zachodu, pamięci i operacji wykonywanych
3) Trzeba generować tablice/zmienne oraz znaczkiki by potem wiedziec co na co zamieniać. Po co? Po co tyle zbędnego zachodu?
smile.gif

edit: już chyba wiem po co:
chciales na sile podac link do swojego arta smile.gif
Sephirus
1. Rozsądne korzystanie z OB potrafi dużo więcej niż Twoje rozwiązanie tongue.gif (otwiera ścieżki do bardziej skomplikowanych zabaw),

2. Chociażby po to by wszystko było ujednolicone, o konkretnej i z góry założonej strukturze, bez zamieszania. Dzięki OB masz pełną kontrole nad tym co wyświetlasz jak i gdzie a nie jesteś z góry skazany na zachowanie kolejności narzucone z góry...

3. Nie kumam? smile.gif Co generować? jakie znaczniki? smile.gif Normalnie masz jakieś zmienne i w widoku je wyświetlasz (np poprzez echo) tu robisz tak samo tylko tylko przechwytujesz to (jeśli potrzeba) i wrzucasz gdzie chcesz (a nie wypluwasz od razu na ekran) - jedyna różnica smile.gif

Ogólnie może źle mnie zrozumiałeś ja też nie generuje jakiegoś HTML a potem nie odwalam logiki tongue.gif Ale fajnie jest móc kontrolować to.

A co do linku to autentycznie uważam, że może się tu przydać a co smile.gif
nospor
Cytat
A co do linku to autentycznie uważam, że może się tu przydać a co
Ha. Nic dodać nic ująć. Dalszą kłótnię uważam za zbędną smile.gif

Podsumujmy więc: Giluś nie słuchaj Sephirusa, bo rozwiązanie co podał ma się nijak do tego co chcesz. To tak jakby z armaty walić do muchy wink.gif

edit:
Cytat
Ale fajnie jest móc kontrolować to.
Tak, zgadzam się. Gdy są uzasadnione przypadki to fajnie wiedziec jak to kontrolować. Ale ten temat jest średnio uzasadnionym przypadkiem smile.gif
Sephirus
oj tam oj tam smile.gif Ciężko jest dyskutować z kimś, kto jest na nie z zasady "bo tak" tongue.gif

Nie napisałeś o co Ci chodziło z tymi znacznikami? smile.gif

Także z całym szacunkiem ale odnoszę wrażenie, że Ty sam Nospor nie wiesz o co chodzi z OB tongue.gif Albo spotkałeś się z jakąś makabryczną implementacją smile.gif

Ponadto - każdy ma prawo odpowiadać na pytanie. Ty podałeś swój sposób, którego ja nie neguję, ja pokazałem inną (owszem cięższą wydawać by się mogło) drogę. Teraz autor w połączeniu tego co napisałeś i tego co ja podsunąłem może wyjść z tego tylko na plus... ale może się mylę? smile.gif

P.S. Wiem wiem, że moderator ma zawsze racje ale ja jestem z natury czepliwy tongue.gif
nospor
Cytat
Także z całym szacunkiem ale odnoszę wrażenie, że Ty sam Nospor nie wiesz o co chodzi z OB
ałć... ranisz moje uczucia smile.gif Poprostu nie chcę już kontynuować tego wątku. Oboje doszliśmy przecież do wniosku, że w tym wypadki wzmianka o OB była tylko po to by umieścić linka do arta wink.gif

Cytat
P.S. Wiem wiem, że moderator ma zawsze racje ale ja jestem z natury czepliwy
Nie, nie... to administrator smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.