Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] triger po zakonczeniu updateów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witam.
Poniewaz nie do końca znam się na konfiguracji baz danych (MySQL) chciałbym mądrzejszych zapytac o następującą sprawę:
Postawiłem sobie na laptopie i komputerze stacjonarnym serwerki WAMP. Z komputera stacjonarnego robie INSERT (lub UPDATE) 2000 rekordów do bazy na laptopie (tabelka temp).
Nastepnie chcialbym aby po zakonczeniu wszystkich operacji mozna bylo skopiowac wszystkie rekoredy z laptop.temp do tabelki np laptop.robocza.

pytanie 1): czy mozna uruchomic jakas akcje na laptopie - po zakonczeniu odbierania danych (bo w sumie to na lapie chyba nie da sie stwierdzic ile rekordow bedzie insertowanych lub updateowanych - a moze sie myle ?);

pytanie 2): czy triger może się uruchomić po skończonej operacji bazodanowej i uruchomic np skrypt php ?

pytanie 3): jak na takiej dystrybucji WAMPowej uruchomic transakcje w bazie MySQL.

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Grzegorz
Sephirus
Cytat
pytanie 1): czy mozna uruchomic jakas akcje na laptopie - po zakonczeniu odbierania danych (bo w sumie to na lapie chyba nie da sie stwierdzic ile rekordow bedzie insertowanych lub updateowanych - a moze sie myle ?);

Nie do końca. Ale możesz na laptopie napisać skrypt PHP, który odbierze te dane które chcesz wrzucić, następnie je wrzuci i wykona jakąś akcję, którą chcesz. Pisałeś że na oby komputerach masz WAMPy, więc nie powinno to być problemem. Dane z PHP z komputera do PHP na laptopie możesz wysłać np poprzez CURL metodą POST.

Cytat
pytanie 2): czy triger może się uruchomić po skończonej operacji bazodanowej i uruchomic np skrypt php ?

AFAIK nie - trigger może działać na samej bazie, jego kod wykona się po zakończeniu (AFTER) ale nie da się z tego co mi się wydaje odpalić w nim skryptu PHP, to język SQL...

Cytat
pytanie 3): jak na takiej dystrybucji WAMPowej uruchomic transakcje w bazie MySQL.

Aby uruchomić transakcje w MySQL wystarczy mieć tabele w mechaniźmie InnoDB lub pokrewnym, który wspiera transakcje. Samo uruchomienie transakcji to odpowiednie zapytanie (START TRANSACTION) a następnie zatwierdzenie (COMMIT) lub odrzucenie zmian (ROLLBACK) - nie wymaga to dodatkowych ustawień AFAIK.

jeśli korzystasz z PDO to ma on metody wbudowane do obsługi transakcji. Wystarczy je użyć. Poczytaj o transakcjach ogólnie abyś wiedział z czym to się je. Znowu posądze mnie o reklamę ale możesz chociażby wejść na mój blog, tam znajdziesz artykuł o transakcjach.
elmozaur
dziekuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.