Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][JavaScript]Wybieranie z listy pozycji i wyświetlanie jej na stronie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć, potrzebuje troszkę pomocy w wykonaniu (a przynajmniej w opisaniu mniej więcej jak to wykonać)..

Pobieram z bazy danych użytkowników (id oraz name) które chce wyświetlić w select, a następnie chce zrobić coś takiego

Jak nacisnę w tym select na danego użytkownika (wybiorę go - kliknięciem) to automatycznie znika on z select, pod tym select pojawia się , Nazwa tego użytkownika (wybranego), id oraz zwykłe pole input oraz jakiś tam napis X lub Wyjdź który będzie wyłączał to pole, tak, że ten user będzie ponownie wracał do select..

W dodatku takich użytkowników mogę wybrać wszystkich..

Samo, pokazanie tych wszystkich użytkowników nie sprawi mi problemu - pętla, ale za bardzo nie wiem jak zrobić to pokazywanie, zanikanie w select i aby po kliknięciu wracał do select.. - samo pokazywanie tej nazwy user, id i input to będzie akcja show, hide ale nie wiem jak to z tym select...

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Greg0
http://jsfiddle.net/xu5kJ/

Możesz usunąć, możesz ukryć, jak ci wygodnie
Giluś
Jakoś nie widzę, aby ten skrypt jakoś działał ...

Mam taki skrypt:

1. <select name="lol">
  2. <?php foreach($drivermy as $drivermy1){ $o = $drivermy1['id']; ?>
  3. <option value="<?php echo $o; ?>"><?php echo $drivermy1['name']; ?></option>
  4. <?php } ?>
  5. </select>
  6.  
  7. // Kolejna taka sama pętla..
  8. <?php $i = 0; foreach($drivermy as $drivermy1){$i++; $o = $drivermy1['id']; ?>
  9. <script>
  10. $(function() {
  11. $('#kier_<?php echo $o; ?>').hide();
  12.  
  13. $("select[value='<?php echo $o; ?>']").click(
  14. function(){
  15. $('#kier_<?php echo $o; ?>').show();
  16. });
  17. });
  18. </script>
  19. <br /><br />
  20. <div id="kier_<?php echo $o; ?>">
  21. <div id="left0"><?php echo $drivermy1['name']; ?></div>
  22. <div style="height: 25px;"><input type="text" name=""/></div>
  23. </div>
  24. <?php } ?>

2 pętle zrobiłem ze względu na to, że jedna była do stworzenia select, a druga do ogólne wyświetlenia i w tym momencie chce, zrobić że jak nacisnę na jakiegoś usera value=(id-usera) to pojawi mi się ten box (kier_id-usera)..

W późniejszym czasie trzeba oczywiście tak jak wspomniałem zrobić, aby wyłączało tą pozycję z select i jak się zamknie to ją ponownie dołączało..

Pozdrawiam.
Greg0
Cytat(Giluś @ 23.02.2013, 14:43:42 ) *
samo pokazywanie tej nazwy user, id i input to będzie akcja show, hide ale nie wiem jak to z tym select...

Wywnioskowałem z tego że umiesz wyświetlić kliknięte w select dane a nie potrafisz ich z niego usunąć. Jeśli źle zrozumiałem to opisz to w bardziej zrozumiały sposób, albo czekaj na kogoś kto zrozumie smile.gif

http://jsfiddle.net/xu5kJ/3/
Giluś
Chodzi mi oto, że chce zrobić tak:

1. Wybieram użytkownika z Listy wyboru.

2. Automatycznie bez przeładowania, ta postać z tej listy znika - (wszystkie inne osoby pozostają).

3. Pod Listą wyboru, pojawia się DIV w którym zawartością jest, nazwa użytkownika, id -> tego wybranego z select oraz jakiś tam input do wpisania wartości tekstowej.

(dodatkowe wartości, jak ma to działać)
4. Gdy mi się zachcę i będę chciał wybrać kolejnego użytkownika to robi się to tak samo jak w punktach od 1 do 3.

5. Gdy pomylę się i przypadkiem wybiorę osobę którą nie chce, będę mógł ją "Deaktywować" -> tak aby ten DIV (z punktu 3) znikł, a postać znowu trafiła do select i czekała na swój ewentualny wyboru..

Pozdrawiam.

Edit jak zamienię ten powyższy kod na taki sposób:
W tej pierwszej pętli zamiast: select i option jest:
  1. <span id="d_<?php echo $o; ?>"><?php echo $drivermy1['name']; ?></span>

a później w drugiej pętli w js jest:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("#d_<?php echo $o; ?>").click(
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
(zamiana tylko tej jednej linijki, aby działało na ID)..

I wszystko działa tak jak powinno.., ale ja nie chce mieć wypisanych tych użytkowników, tylko chce mieć ich w liście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.