Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] Poprawne pisanie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Witam,

Zawsze jak tworzyłem strony, robiłem je "na czuja". Metodą prób i błędów osiągałem swój żądany efekt.

Postanowiłem przestać być ignorantem i zacząć robić strony zgodnie z jakimiś zasadami aby były "fachowo" robione.

Według jakich wytycznych pisać strony internetowe?

Jest jakiś dekalog webdevelopera?

Jak pisać strony które będą dopasowane do wiekszości przeglądarek i urządzeń mobilnych?

Nauczyć się pisać strony zgodnie z zasadą: Responsive Web Design? Czy może czegoś innego?
daniel1302
RWD staje się coraz bardziej popularne, i narazie przez jakiś czas tak będzie dopuki mobilny internet nie będzie tani albo nie będziiemy zarabiać tyle ile w Francji czy UK.

Jak pisać na wszystkie przeglądarki? To jest pytanie tak złożone, że nie można odpowiedzieć w kilku zdaniach. Ja już od roku nie przejmuje się IE 6, choć niektórzy mnie za to krytykują ale po co utrudniać sobie i innym życie umożliwiając uzywanie takich reliktów?
Pobierz narzędzia takie jak Firebug for FF, Ważkę dla Opery albo w Chromie masz(obecnie najlepsze narzędzie deweloperskie, bardzo intuicyjne). Piszesz strony zgodnie z Validatorami(pobierz rozszerzenie) albo na stronie W3C masz. Jak coś nie działa to szukasz rozwiazania.

Strona jeśli działa na jednej z przeglądarek: FF/Opera/Chrome to na 90% bedzie działa na pozostałych 2-óch, a na IE niekoniecznie.

Jesli Validator nie zwraca błędu to znaczy, ze poprawna strona jest. Nie pisz szablonów na tabelkach, jedyne co wchodzi dzisiaj w gre to CSS2/3
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.