Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie z podstrony na stronę główną
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plastus321
Witam wszystkich wink.gif

Od pewnego czasu próbuję dojść do tego jak napisać skrypt który jeżeli zostanie bezpośrednio wpisany w url nie zostanie wykonany tylko przeniesie nas na stronę główną.

Chcę osiągnąć to że jak ktoś już wpisze ten link to wywali go na stronę główną z tym url co podał w http, nawet jakiś durny przykładowo ktoś wpisał sobie: www.mojastrona.pl/asdasdasd=123asd to wyświetli mu się strona główna oraz informacja że strona nie istnieje i oczywiście bez zmiany url który podał czyli www.mojastrona.pl/asdasdasd=123asd.

Trochę chyba namotałem więc sorki ale nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć biggrin.gif wink.gif z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi smile.gif
_Borys_
.htaccess
toaspzoo
php -> get_included_files()

+ explode() / strstr()

1.  
  2. $incl=0;
  3. foreach (get_included_files() as $file)
  4. {
  5. if(strstr($file, 'plik źródłowy')) $incl=1;
  6. }
  7. echo ($incl==1 ? 'jestem inkludowany':'');

lub
  1. if(strstr(implode(get_included_files()),'glowna.php')) print ' jestem w pliku <b>glowna.php</b> !
werek
najprościej to zwyczajny .htaccess z zend framework, vide:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]

umieszczasz go w katalogu głównym aplikacji, przekieruje on wszystkie requesty ktore nie posiadaja fizycznego odzwierciedlenia na serwerze do pliku index.php, informacje nt. tego do jakiego url sie próbował dobyć możesz sprawdzić w pliku index.php sprawedzajac np. $_SERVER['REQUEST_URI'] , tak miedzy innymi działa moduł mapowania wywołań zend_framework
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.