ratosluaf
27.02.2013, 15:55:09
Aktualnie mam skrypt na oddzielnym serwerze, i wykonuję go tak:
Pobieram zawartość cronem co trzy minuty i wrzucam go do mysql. We właściwym skrypcie odczytuję te wartości z mysql (za każdym razem, gdy wchodzę na stronę, skrypt odpytuje mysql).
Czy jest jakiś bardzo łatwe do zaimplementowania cache, które odświeżałoby się tylko gdy wartość zmiennych w skrypcie zmieniłaby się? I wrzucała to do plików .html?
Dobra, udało mi się zrobić cache dla skryptu, co 5 minut. Jak zrobić to dla obrazka generowanego w GD?
dzastin
27.02.2013, 17:50:52
Co właściwie chcesz uzyskać? Z opisu trudno cokolwiek wywnioskować i wydaje mi się, że próbujesz coś przekombinować.
buliq
27.02.2013, 20:40:05
Jeśli generujesz obrazek GD to zapisz go gdzieś w tmp i wyświetlaj jak dane się nie zmieniły. Jak się zmienią to jeszcze raz wygeneruj obrazek...
ratosluaf
28.02.2013, 15:53:03
buliq, tylko jak? Za każdym razem mam pobierać wartość z mysql? To nierealne.
buliq
28.02.2013, 17:59:22
Sam napisałeś że skrypt za każdym razem odpytuje mysql ...
Poza tym, w momencie kiedy tworzysz cache dla html, to znasz wartości z bazy? Jeżeli tak to generujesz obrazek, ale zamiast wyświetlić go dla usera najpierw go zapisujesz w tmp/nazwa_z_cache.ext. I teraz z cache odczytujesz jak nazywa się obrazek i go wyświetlasz.
ratosluaf
28.02.2013, 18:09:15
Tak, dlatego właśnie chcę odejść od mysql, nie doprecyzowałem tego.
buliq
28.02.2013, 18:12:58
To musisz doprecyzować, jakie dane otrzymujesz? gdzie chcesz je zapisać?
A najlepiej odpowiedz sobie czy jest sens pisania tego, czy ktoś już nie znalazł rozwiązania oraz czy twoje rozwiązanie spełnia wszystkie warunki.
Pomijając fakt że nikt tutaj wróżką nie jest i nie wie co chcesz lepiej od Ciebie.
ratosluaf
28.02.2013, 21:17:47
Obrazek pobiera dane rzeczy z serwera, aktualnie udało mi się wyczarować cache na odświeżenie skryptu, jeżeli obrazek jest starszy niż 5 minut. Chciałbym, aby po prostu sprawdzać, czy dane pobrane na gorąco różnią się od tych na wygenerowanym obrazku w tmp/, czy gdziekolwiek i jeżeli nie, to serwować go z cache. Może spróbować zamieścić te zmienne w obrazku i sprawdzać, czy obrazek z daną nazwą (zmienna1_zmienna2_zmienna3_timestamp.png) istnieje, jeżeli nie, to usuwa wszystkie obrazki zawierające przykładowo zmienna1 w nazwie i generuje nowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.