Co najdziwniejsze już wcześniej korzystałem z tego typu zapisu i wszystko zawsze działało bo właściwie w tym nie ma co nie działać a jednak
public function nextPrevPropo($NEPRE, $NR){ if($NEPRE=='prev'){//dla poprzedniej $re = connect::select("SELECT MIN(id), type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP." WHERE id>'{$NR}'"); return $re; } else { $re = connect::select("SELECT MIN(id), type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP); return $re; } } } if($NEPRE=='next'){//dla następnej $re = connect::select("SELECT MAX(id), type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP." WHERE id<'{$NR}'"); return $re; } else { $re = connect::select("SELECT MAX(id), type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP); return $re; } } } }
kiedy klikam na link, który ma mnie przerzucić na stronę poprzednią wszystko gra, prev, prev, prev, prev -jak się skończy tabela to od początku i takie koło
problem polega na tym, że zawsze kiedy klikam na link, który ma mnie przerzucić na stronę następną to przerzuca mnie do pierwszego rekordu w tabeli choćbym był dopiero w środku tabeli
po wszelkich możliwych testach wychodzi na to, że problem leży w drugiej części tego skryptu w ifie 'next'. Choć wg mnie w kodzie wszystko jest w porządku. Używam go też w innej części aplikacji i tam wszystko działa bez zarzutów
W czym może być problem?
edit:
mała poprawka -pobiera to MAX(id) które powinien pobrać -pozostałe wartości (type, id_pr) pobiera z pierwszego rekordu -to już w ogóle jest niezrozumiałe dla mnie..
//////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////
Problem rozwiązany (choć wg mnie tymczasowo, ponieważ chciałbym wiedzieć dlaczego tamten zapis nie działa -chociaż w innej części serwisu działa bez problemów)
Póki co drugą część skryptu przerobiłem:
if($NEPRE=='next'){//dla następnej $re = connect::select("SELECT id, type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP." WHERE id<'{$NR}' ORDER BY id DESC LIMIT 0, 1"); return $re; } else { $re = connect::select("SELECT id, type, id_pr FROM ".INDEX_ALL_PROP." ORDER BY id DESC LIMIT 0, 1"); return $re; } } }
teraz działa -choć jak widać prev i next są napisane różnymi metodami i jeśli ktoś zna odpowiedź dlaczego nie chciało działać a teraz działa to byłoby mi miło