Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyświetlenie danych z 3 kolumny MySQL z warunkami..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć posiadam takie zapytanie do MySQL..

1. SELECT
  2. a.*,
  3. b.*,
  4. c.nazwa_auto,
  5. c.id_add_auto
  6. FROM
  7. team a,
  8. users b,
  9. samochody_add c
  10. WHERE
  11. a.id_user = b.id
  12. AND
  13. c.id_team_auto = b.id_team

Chodzi oto, że wyświetla mi się, Nazwa Drużyny, dla jakiego użytkownika ona należy oraz jakie posiada auto (to jest wersja Panelu administracyjnego, wiec wszyscy użytkownicy/drużyny itp się tutaj pokazują)..

I teraz chce zmodyfikować nazwę drużyny oraz nazwę auta wszystko działa gdy użytkownik miał już w bazie jakieś auto, ale gdy go nie ma (czyli c.id_team_auto - false) to w ogóle tego użytkownika nie pokazuję w pętli, w takim razie jak zrobić aby pokazywało tych którzy posiadają auto oraz tych którzy nie posiadają tego auta i po prostu niech ta ta zmienna w pętli będzie jako null, czy false abym mógł to później wykryć ?.

Tak myślę, że chodzi tu głównie o ten ostatni warunek, ale nie potrafię go zmodyfikować...

Pozdrawiam.
mmmmmmm
Użyj JOINów. Konkretnie LEFT
Giluś
A mógł bym prosić o jakiś przykład demonstracyjny ?..

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz smile.gif.

Edit:
Coś takiego: ?.

1. SELECT
  2. a.*,
  3. b.*,
  4. c.nazwa_auto,
  5. c.id_add_auto
  6. FROM
  7. team a
  8. LEFT JOIN
  9. users b
  10. ON
  11. a.id_user = b.id
  12. LEFT JOIN
  13. samochody_add c
  14. ON
  15. c.id_team_auto = b.id_team
  16. WHERE
  17. a.id_user = b.id

Czy inaczej, bo nigdy nie miałem styczności z JOIN'ami wie nie wiem w ogóle jak to działa i dlatego się tak pytam..

Pozdrawiam.
mmmmmmm
Warunek we WHERE masz niepotrzebny - jest to to samo co w JOIN. Tylko zaciemnia kod.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.