Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Websockety
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
korzystam z serwera PHPWebSocket do obsługi Socketów naturalnie smile.gif

1. W jaki sposób mogę jednoznacznie zidentyfikować użytkownika, który wysłał coś do serwera?
Przyszedł mi do głowy pomysł polegający na tym, że wraz z wiadomością wysyłane jest ID użytkownika i jakiś hash przypisany do niego, ale to jest dość proste do złamania.

2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP?
!*!
Zrób dokładnie tak samo, jakbyś to robił na czysto w php. Websockets/ajax to tylko dodatki.

Cytat
2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP?

Nie rozumiem drugiego zdania. Przecież na tym właśnie to polega, tylko że jak używasz websockects(html5), to nie używasz ajax, bo po co.
sweter
W jaki sposób mogę dobrać się do zmiennej w sesji? Przecież serwer socketów to proces odpalony w konsoli, który działa cały czas
!*!
A jak byś to zrobił w czystym PHP?
Przejrzyj źródła jakiegoś czatu, pełno ich w necie jak i http://marakana.com/bookshelf/html5_tutori...eb_sockets.html , bo chyba nie do końca rozumiesz proces działania takich skryptów i odbioru/wysyłki danych, klient <= => serwer.
I nie sugeruj się tymi serwerami w PHP, jakie znajdziesz w gotowcach, one nie są zbyt wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.