Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Skracanie newsów - pomocy :]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ICeQream
Witam. Potrzebuję pomocy przy skracaniu newsów.
Konkretnie chodzi o skracanie newsa jeśli jest dłuższy niż x znaków. I by na końcu newsa był odnośnik "Czytaj więcej..."

Mój kod:
  1. <?php
  2. echo '<div id="centering">
  3. <div id="centering_news">';
  4. include("connect.php");
  5. include("header.php");
  6. $query = mysql_query("SELECT * FROM newsy order by id desc limit 0,4");
  7. while($res = mysql_fetch_assoc($query)) {
  8. echo '<div id="content">';
  9. print "<br/><b>".$res['tytul']."<br/><br/>";
  10. print $res['tresc']."<br/><br/>";
  11. print "Napisał: ".$res['autor']."<br/>";
  12. print "Data: ".$res['data']."<br/><br/>";
  13. echo '</div>';
  14. }
  15. ?>

Proszę o dodanie tej funkcji sam próbowałem ale nic nie wychodzi ;/
kda
Tu masz kawałek kodu który zawija tekst po określonej ilości znaków
  1. $nowytekst = wordwrap($tekst, 30, "<br>", 1);
  2. echo $nowytekst

a tu jeśli tekst w zmiennej przekroczy 50 znaków obcina go
  1. $tekst_po_obcieciu = substr($tekst_przed_obciem, 0, 50);

Zrób warunek jeżeli tekst przekroczy np 50 znaków wstaw odnośnik czytaj więcej dalej to już proste.
michau85
Moja propozycja jest taka, żeby skrót newsa zrobić w osobnej zmiennej (operacje na ciągach tekstowych) a następnie zapisać ją w tabeli jako dodatkową kolumnę. W ten sposób osobno wyświetlisz skrót i całość. Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale to pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy. smile.gif
kda
Moim zdaniem bez sensu powielać coś w drugiej koluemnie skoro można to zrobić na jednej zmiennej , wyciągnąć pod zmienną cały tekst, urwać go po określonej liczbie znaków, po kliknięciu w odnośnik czytaj więcej pominąć kod skracający urywanie tekstu i po sprawie.
artur_dziocha
Użycie szukajki chyba nie boli?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=205316

http://lmgtfy.com/?q=php+skracanie+tekstu
michau85
Cytat(kda @ 11.04.2013, 22:18:14 ) *
Moim zdaniem bez sensu powielać coś w drugiej koluemnie skoro można to zrobić na jednej zmiennej , wyciągnąć pod zmienną cały tekst, urwać go po określonej liczbie znaków, po kliknięciu w odnośnik czytaj więcej pominąć kod skracający urywanie tekstu i po sprawie.

Masz rację smile.gif

Cytat(kda @ 11.04.2013, 22:18:14 ) *

Masz rację
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.