Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zliczenie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
straku
Witam,
mam w bazie następujące kolumny:
id_wyswietlania | id_artykul | ip | data_dodania

Do kolumn dane wprowadzane są automatycznie (zależność jest tylko w kolumnie id_artykul - dodawane jest id danego artykułu).
Nie wiem jak zliczyć id_artykul o takich samych wartościach nie wpisując np. WHERE id_artykul=5.
Dobrze jakby zliczył je i wyświetlił powiedzmy 5 rekordów z największą ilością o tej samej wartości np. 5 wraz z numerem id_artykul.

Jakieś pomysły?
-amii-
SELECT id_wyswietlania, COUNT (id_artykul) FROM table_name HAVING COUNT(id_artykul) > 4 GROUP BY id_wyswietlania
straku
HAVING COUNT - Nie o to mi chodziło smile.gif
Udało mi się zrobić coś takiego:
SELECT id_artykul, COUNT(id_artykul) FROM wyswietlenia GROUP BY id_artykul DESC LIMIT 5
Działa tak jak chciałem, czyli zlicza ile jest rekordów z wartościa np 5, 4, 11, 456...
Teraz mam problem z posortowaniem pięciu najwyższych wyników zaczynając od największego. Ponieważ kod na górze sortuje według id_artykul a nie poprzez wyniku dodawania.

Jakieś pomysły?
-- edit
Po wielu próbach udało mi się posortować malejąco zliczone rekordy o jednej tej samej wartości. Kod wygląda następująco:

SELECT id_artykul, COUNT(id_artykul) FROM wyswietlenia GROUP BY id_artykul ORDER BY COUNT(id_artykul) DESC LIMIT 4

Może komuś się przyda.

Temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.