Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]podstawy obiektowego PHP - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Th0e
Witam. Mam problem z poniższym prostym kodem:

1. <?php
  2. //$db = new mysqli('localhost', 'root', '', 'obiektowka'); nie wiem czy działa więc dałem w komentarz i dałem niższe
  3.  
  4. mysql_connect("localhost","root","") or die(mysql_error()."Nie mozna polaczyc sie z baza danych. Prosze chwile odczekac i sprobowac ponownie.");
  5. mysql_select_db("obiektowka") or die(mysql_error()."Nie mozna wybrac bazy danych.");
  6.  
  7. class wyswietlliste
  8. {
  9. function pobierzdane()
  10. {
  11. $zapytaniee = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ORDER BY `id` DESC");
  12. }
  13.  
  14. function wyswietlliste()
  15. {
  16. while($zapytanie = mysql_fetch_array($zapytaniee))
  17. {
  18. echo ''. $zapytanie['autor'] .''. $zapytanie['naglowek'] .''. $zapytanie['data'] .'';
  19. }
  20. }
  21. }
  22.  
  23. $wyswietlliste = new wyswietlliste();
  24.  
  25. $wyswietlliste->pobierzdane();
  26. $wyswietlliste->wyswietlliste();
  27. ?>

błąd:

Notice: Undefined variable: zapytaniee in C:\xampp\htdocs\obiektowe\index.php on line 17

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\xampp\htdocs\obiektowe\index.php on line 17

Notice: Undefined variable: zapytaniee in C:\xampp\htdocs\obiektowe\index.php on line 17

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\xampp\htdocs\obiektowe\index.php on line 17

~~~~~~

17 linijka to ta:

1. while($zapytanie = mysql_fetch_array($zapytaniee))

Liczę na pomoc. Pozdrawiam.
viking
Dokładnie jak możesz pzeczytać wyswietlliste nie wie nic o zmiennej $zapytaniee z innej metody. Poczytaj o widoczności.
Th0e
Cytat(viking @ 16.04.2013, 17:07:44 ) *
Dokładnie jak możesz pzeczytać wyswietlliste nie wie nic o zmiennej $zapytaniee z innej metody. Poczytaj o widoczności.

Przestawiłem na:
  1. function wyswietlliste()
  2. {
  3. $zapytaniee = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ORDER BY `id` DESC");
  4. while($zapytanie = mysql_fetch_array($zapytaniee))
  5. {
  6. echo ''. $zapytanie['autor'] .''. $zapytanie['naglowek'] .''. $zapytanie['data'] .'';
  7. }
  8. }

i działa - choć wcześniej tego próbowałem i nie działało -,- Dobra temat do zamknięcia.
bpskiba
Cytat(Th0e @ 16.04.2013, 17:04:25 ) *
Witam. Mam problem z poniższym prostym kodem:

1. <?php
  2. //$db = new mysqli('localhost', 'root', '', 'obiektowka'); nie wiem czy działa więc dałem w komentarz i dałem niższe
  3.  
  4. mysql_connect("localhost","root","") or die(mysql_error()."Nie mozna polaczyc sie z baza danych. Prosze chwile odczekac i sprobowac ponownie.");
  5. mysql_select_db("obiektowka") or die(mysql_error()."Nie mozna wybrac bazy danych.");
  6.  
  7. class wyswietlliste
  8. {
  9. function pobierzdane()
  10. {
  11. $zapytaniee = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ORDER BY `id` DESC");
  12. }
  13.  
  14. function wyswietlliste()
  15. {
  16. while($zapytanie = mysql_fetch_array($zapytaniee))
  17. {
  18. echo ''. $zapytanie['autor'] .''. $zapytanie['naglowek'] .''. $zapytanie['data'] .'';
  19. }
  20. }
  21. }
  22.  
  23. $wyswietlliste = new wyswietlliste();
  24.  
  25. $wyswietlliste->pobierzdane();
  26. $wyswietlliste->wyswietlliste();
  27. ?>

błąd:

~~~~~~

17 linijka to ta:

1. while($zapytanie = mysql_fetch_array($zapytaniee))

Liczę na pomoc. Pozdrawiam.

1. class wyswietlliste
  2. {
  3. private $zapytaniee;
  4. ......

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.