Zazwyczaj nie piszę, tylko szukam do skutku, ale chyba nie tym razem

Chciałem zrobić prostą animację "celownika". Pozioma i pionowa linia (divy) najeżdżają spoza strony, tak by ich punkt przecięcia znalazł się w odpowiednim miejscu. Realizuję to przez zmianę pozycji margin w JS.
Problem pojawia się taki, że linie mają przecinać całą stroną, więc pozioma ma mieć szerokość względem body 100%, a pionowa wysokość 100%, jednak punkt ich przecięcia ma być względem diva z logo, a ten na różnych rozdzielczościach będzie miał różną wartość margin-left. Nie mogę ruszać tymi liniami poziomu diva body, bo nie dam rady przeciąć ich w odpowiednim miejscu gdy szerokość strony będzie różna. Nie dam rady także ich uruchomić z poziomu diva z logo, bo długość (pionowej) i szerokość (poziomej) dostosują się tylko do wielkości diva z logo, a ja potrzebuję, żeby za niego wychodziły.
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem. Zamieszczam fragmenty kodu. Problem by znikł gdybym wiedział jak zrobić tak, żeby te linie mogły mieć rozmiary większe od kontenera w którym się znajdują lub gdyby ich pozycja margin mogła być ustalana względem innego diva niż ten w którym się znajdują.
JS:
<script type="text/javascript">//!window.jQuery && document.write('<script src="jquery.min.js"><\/script>') $(window).load(function(){ $(document).ready(function(){ $('.x_linia').delay("1000").animate({ marginTop: "61px" }, 1000 );; ; $('.y_linia').delay("1000").animate({ marginLeft: "59px" }, 1000 );; ; }); }); </script>
HTML:
CSS:
#content { position:relative; width:1100px; min-height:900px; padding-top:20px; } #logo { background:url('../images/logo.png'); width:362px; height:95px; margin-left:200px; position: relative; } .x_linia, .y_linia { position: absolute; background:#000; z-index:100; } .x_linia { height:1px; width:2000px; margin-top:-100px; margin-left:0px; } .y_linia { width:1px; height:2000px; overflow:hidden; margin-left:-500px; margin-top:0px; }