Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Zaokrąglanie rogów Diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MaciekPierwszy
Witam
Przeglądam siec i widze dużo różnych sposobów zaokrąglania rogów diva. Niestety jako beginner nie wiem który jest najlepszy. Jakie stosujecie metody w praktyce tak żeby to śmigało na wszystkim??
Czy wystarczy w tmy celu css 3?? Chciałbym uniknąc dodawania grafiki
pedro84
CSS3 - starocie olać, ważne jest, żeby wyświetlała się strona poprawnie w nich, brak bajerów można znieść.
Rysh
Ja używam tylko border-radius. Pozostali użytkownicy ze względu na swój wybór niestety będą mieli brzydszą stronę.

Pozdrawiam.
Andrzej.W.
Radius jest fajny, też od nie dawna znam podstawy css i właśnie go testowałem, bardzo mi się podoba efekt.
Dejmien_85
Stare sposoby z dodawaniem grafiki to już przeszłość, w tej chwili mamy CSS3 i:
- border-radius (dla starszych modeli przeglądarek należy dodać jeszcze przedrostki).

W razie gdybyś chciał stworzyć jakieś finezyjne obramowanie za pomocą grafiki, wtedy polecam:
- border-width + border-image.

!*!
Żeby jeszcze border-radius miało dobry AA w przeglądarkach i wyglądało znośnie np. na grafice ;) a właśnie, może da się ustalić AA dla zaokrągleń?
Dejmien_85
Cytat(!*! @ 23.04.2013, 15:15:44 ) *
Żeby jeszcze border-radius miało dobry AA w przeglądarkach i wyglądało znośnie np. na grafice ;) a właśnie, może da się ustalić AA dla zaokrągleń?

W border-radius możesz ustalić promień zaokrąglenia, a także stworzyć obramowanie zaokrąglenia (i ustalić jego grubość), fajny jest też efekt cienia (całego elementu). Wydaje mi się, że działa to całkiem fajnie. Jest to spore ułatwienie - za czasów CSS2 musiałbyś się nakombinować (głównie z tworzeniem i dopasowywaniem grafiki), aby stworzyć zaokrąglenia, lekki cień oraz obramowanie jakiejś części strony - w tej chwili wystarczy kilka linijek tekstu i voila! ; )
!*!
Mi o AA idzie. Ustaw sobie tapetę na body, później inną tapetę na div jako tło, na div ustaw border radius... efekt? poszarpane w cholerę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.