Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze zmiennymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jero
Mam problem ze zmiennymi. Wystepuje bład:
Cytat
Notice: Undefined variable: zmienna in C:\usr\www\strona.php on line 2

W pliku strona.php znajduje sie:
<?phpprint "$zmienna";?>
Z tego co tu jest, wydaje sie, że po prostu nie zdefiniowałem zmiennej. Kłopot w tym, że zmienna jest ustalona w linku: http://localhost/strona.php?zmienna=zawartosc
Powinna wyskoczyć strona z napisem "zawartosc". A wyskakuje blad.
Prosze o pomoc

ps. mam serwer apache 2.0.50, php 4.3.9, mysql 4.0.21 i windows xp pro
konfigurowałem tak jak w artykule Instalacja Apache
peterj
Sprawdź tak:

1. <?php
  2. $zmienna = $_GET['zmienna'];
  3. print &#092;"$zmienna\";
  4. ?>
Jero
Teraz działa. Dzięki. Kiedyś robiłem tak jak pisałem i działało, więc sie troche zdziwiłem. Wtedy miałem PHPTriad. Może to coś w konfiguracji... Nieważne.
Najważniejsze, że działa.
kszychu
Cytat(Jero @ 2004-10-06 13:41:04)
Może to coś w konfiguracji... Nieważne.

Eeeeeeeeehehehehe!! Sorry, ale lepiej się tym zainteresuj, bo jeśli nadal bedzie to dla Ciebie nieważne, to nie wróżę większych sukcesów.
Jero
Ja tego nie robię, dla sukcesów, tylko dla przyjemności smile.gif. Na sukcesy jeszcze za wcześnie. Mam dopiero 16 lat. tongue.gif W HTML-u siedze od 4 lat, a że moje strony stały się coraz bardziej rozbudowane - postanowiłem sobie ułatwić życie i pisać strony w php + baza danych (mySQL). I podoba mi sie to.

Co do interesowania sie konfiguracją. Już sie jej dosyć naoglądałem instalując serwer. Co chwila błędy, kodowanie, itp. A później jeszcze te zmienne. Ale teraz wszystko jest już ok.
czachor
ale mimo wszystko poczytaj o zmiennych $_GET i $_POST - na forum najczęściej pod keyword register_globals smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.