Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Call to undefined function: imagecreatefromjpeg()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vit0
Witam,
Ponizszy skrypt testowalem na kilku serwerach i dziala bez zarzutu, ale wrzucilem ostatnio na jeden i wyskakuje komunikat:
Kod
Fatal error: Call to undefined function: imagecreatefromjpeg() in /jakas/sciezka/inc_image.php on line 26

Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojecia dlaczego.
Zainstalowany php 4.2.3, ale co z tego, skoro nie jestem adminem smile.gif

1. <?
  2. if(!isset($wm)) $wm=100;
  3. if(!isset($hm)) $hm=100;
  4. $rozmiar=GetImageSize($obraz);
  5. $wo=$rozmiar[0];
  6. $ho=$rozmiar[1];
  7. $wx=$wm/$wo;
  8. $hx=$hm/$ho;
  9.  
  10. if(($wo<=$wm)&&($ho<=$hm))
  11. {
  12. $new_w=$wo;
  13. $new_h=$ho;
  14. }
  15. else if(($wx*$ho)<$hm)
  16. {
  17. $new_h=ceil($wx*$ho);
  18. $new_w=$wm;
  19. }
  20. else
  21. {
  22. $new_w=ceil($hx*$wo);
  23. $new_h=$hm;
  24. }
  25.  
  26. $obz=ImageCreateFromJPEG($obraz);
  27. $obp=ImageCreate($new_w, $new_h);
  28. ImageCopyResized($obp, $obz, 0, 0, 0, 0, $new_w, $new_h, $wo, $ho);
  29. ImageDestroy($obz);
  30. Header(&#092;"Content-type: image/jpeg\");
  31. ImageJPEG($obp, null, -1);
  32. ImageDestroy($obp);
  33. ?>

Jesli ktos znajdzie cos dlaczego to moze nie dzialac (akurat w jednym jedynym wypadku) to prosze o odpowiedz...

PS. Nie zaglebiajcie sie w przeliczenia rozmiarow i moje oznaczenia smile.gif

pozdr
scanner
Proponuję:
- szybki kurs jezyka angielskiego (to do komunikatu błedu).
- poczytanie manuala i sprawdzenie czego wymagają funkcje image*() (podpowiedź: GD)
j00seph
Też ostatnio przeżyłem takie coś,
i po rozmowie z adminem skończyło się na tym ze zamiast dynamicznie generowanych miniaturek , trzeba było wszystkie obrazki zapisywać jako zmniejszone kopie osobno . - Takie " na około zawsze bliżej "

Nio niestety tak czasami jest że różnie to bywa z tymi serwerami ( nawet z tymi za które płacisz cieżką kase - nie podaje nazw - aby nikt mnie nie posądził o reklame/antyreklamę ) - zdarza się że "profesjonalnie" wyglądająca oferta hostingowa to w rzeczywistośći niezła paść a rozmawiając telefonicznie z osobą podającą sie za administratora można odnieść wrażenie że nie ma za dużego pojęcia o czym mówi (plącze się w zeznaniach tongue.gif )...

No i najgorzej to się ma dla PHPowców od webdesignu - tu masz serwer, tam to wrzuć i to ma działać - a jak nie działa to oczywiście wina PHPowca ....
Vit0
scanner:
angielski znam wystarczajaco dobrze smile.gif
rzeczywiscie chyba brakuje GD, a nie jestem adminem serwera wiec nie dorzuce GD - czy moge cos zwojowac sam czy jest mi do tego wymagany admin?
snoo
nie trzeba nic "wrzucac" do php jesli naprawde jest w takiej wersji jaką napisałeś, powiedz adminowi zeby skasował ";" przed extension=php_gd2.dll w php.ini
to chyba nie będzie zbyt trudne?
pozdro

----edit----
laugh.gif
Pora wstać ze snu zimowego. Opdpowiedziałeś na posta sprzed ponad roku laugh.gif
~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.