Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyszykanie stringu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
atomek_16
Witam,

Mam taki sobie skrypt:

1. $text = 'costam salkfdjakl jlas @test1 asjkhfjksdhfjka kjds hfkjsdh hkjsad @test2 dlfkjsd @test3';
  2. $szukaj = strstr($text, '@');
  3. echo $szukaj;

Chciałbym, żeby wyszukał: @test1->[0] @test2->[1] @test3->[2]

Jak to zrobić?

Serdecznie dziękuję za pomoc!
Bateria
  1. $text = '@atomek_16';
  2. $szukaj = strstr($text, '@');
  3. echo $szukaj;
atomek_16
Dzięki, ale właśnie o to chodzi, że string $text nie będzie zawierał tylko @atomek_16 ale inny tekst na początku i inny tekst za tym stringiem.. ponadto "atomek_16" będzie zmienne.
bladeer
Zawsze możesz zrobić coś takiego.. pewnie działa wolno.. ale powinno działać
  1. $text = 'costam salkfdjakl jlas @test1 asjkhfjksdhfjka kjds hfkjsdh hkjsad @test2 dlfkjsd @test3';
  2. $text = explode(" ", $text );
  3.  
  4. foreach ($text as &$value) {
  5. if ($value[0]=='@) {
  6. //tutaj co chcesz dalej zrobić ze znalezionym ciągiem
  7. }
  8. }

Pisane z pamięci.. mogą być błędy
atomek_16
BLADER jesteś WIELKI!!!! smile.gif działa dziękujęexclamation.gif!! smile.gif
bladeer
Ale pamiętaj.. że jeśli string jest bardzo długi to ten kod będzie strasznie wolny. Najlepiej gdybyś powiedział po co ci to jest dokładnie i jak często będzie to używane.
atomek_16
Cytat(bladeer @ 28.04.2013, 13:01:46 ) *
Ale pamiętaj.. że jeśli string jest bardzo długi to ten kod będzie strasznie wolny. Najlepiej gdybyś powiedział po co ci to jest dokładnie i jak często będzie to używane.

Nie wiem czy kojarzysz taki portal jak wykop pl? Tam jezeli ktos napisze komentarz i w tym komentarzu poda nicki i przed kazdym nickiem @ to system automatycznie powiadamia te osoby, "ze ktos sie do kogos zwraca".

Np. : "Wedlug mnie to i tamto, co o tym sadzisz @bladeer?" smile.gif) w momencie dodania komentarza system wychytuje @bladeer wycina @, szuka kogos w bazie danych, jezeli pasuje to dodaje rekord do bazy powiadomien i ktos dostaje info.
Helid
Spróbuj przez wyrażenia regularne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.