Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jeżeli wartość z kolumny cośtam
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Mam kolumnę typ, data, data dodania. Typ to varchar ponieważ może zawiera wiele "przełączników", tak to nazwijmy. Oczywiście w większości są interpretowane dalej przez PHP. Ale chciałbym jednak jedną z rzeczy załatwić w zapytaniu, o ile to możliwe.

Obecnie spłodziłem coś takiego:
  1. SELECT DATA,typ FROM `terminy` WHERE DATA > NOW() AND DATA < DATE_ADD(NOW(), INTERVAL 6 MONTH) ORDER BY DATA
co powoduje wyświetlenie terminów na najbliższe pół roku od teraz.
Chcę do tego dodać warunek, że jeżeli typ byłby "R", wtedy ma pobrać tylko te terminy, które zostały dodane w ciągu ostatnich dwóch dni. Zapewne samo to byłoby łatwo zrobić ale nie bardzo wiem jak to ugryźć, ponieważ pewnie trzeba jakoś połączyć z warunkiem IF, który przyjmuje warunki jeśli tak i nie, ale nie wiem jak to wrzucić w WHERE.
matiit
  1. SELECT DATA,typ FROM `terminy` WHERE (DATA > NOW() AND DATA < DATE_ADD(NOW(), INTERVAL 6 MONTH) AND typ <> 'R') OR( typ='R' /* Dalsze warunki */) typORDER BY DATA
  2.  
maviozo
Kurczę, na rzeczy najłatwiejsze najtrudniej wpaść smile.gif co prawda zmodyfikowałem Twój pomysł:
  1. SELECT DATA,typ FROM `terminy` WHERE (DATA > NOW() AND DATA < DATE_ADD(NOW(), INTERVAL 6 MONTH)) AND (typ <> 'R' OR ( typ='R' AND dodany < 2) ) ORDER BY DATA
Dzięki za olśnienie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.