Chciałbym zmienić obsługe bazy z przestarzałego mysql_connect etc. na pdo.
I mam kilka pytań, php ogarniam tylko strukturalnie i czy warto użyć w takim kodzie pdo i czy działało by to sensownie?
Da się zrobić jakieś stałe połączenie z bazą za pomocą pdo? Czemu pytam? Już pisze.
Poczytałem troche o pdo i chciałem powoli edytować pliki. Mam plik config_db.php gdzie miałem połączenie z bazą - zmieniłem na pdo.
W pliku index.php sklejałem head.php (includuje tam config_db.php oraz func.php), news.php i foot.php. No wszystko działało, połączenie z bazą było, ale tylko do momentu kiedy chciałem użyć funkcji z pliku func.php w foot.php.
Funkcja polegała na tym, że zliczała ilość użytkowników online. Na starym połączeniu, wystarczał tylko plik config_db.php w head.php i zapytania w funkcjach działały wszedzie (head, news, foot), bez połączenia w func.php.
Teraz pdo wypluwa błąd, że nie ma połączenia :< Kiedy dodałem na poczatku funkcji nowe połączenie pdo, to wszystko działało. Widać mało czytałem, ale troche bez sensu, że połączenie nie jest dostępne dla funkcji które są inkludowane zaraz po połączeniu - chyba, że źle coś robie, to przepraszam ;d.
Troche zawile to wyjaśniłem, ale może ktoś się połapie. ;p
Z góry proszę nie pisać coś w stylu: "Naucz się OOP" - próbowałem kilka razy, ale to dla mnie jakaś czarna magia (ucze się sam z kursów na necie ;p)
Tutaj kod, gdyby ktoś chciał: http://wklej.to/i7apF