Witam, trafiłem na problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Mam dwie tabele
w jednej zawarte są informacje o fakturach m.in wartość danej faktury itd...
w drugiej zawarte są informacje o płatnościach

zrobiłem skrypt który listinguje: nr fv | wartość | zapłata | zadłużenie

w jaki sposób napisać zapytanie aby pobierał zapłatę od danego kontrahenta i jeśli była wyższa "przeciągał " ją do kolejnej faktury?
nie wiem czy to będzie zrozumiałe w czym tkwi mój problem jeśli nie to proszę o info.
na razie mam coś takiego:
  1. $sql = "
  2. SELECT kasa.rodzaj AS typ_dok_kasa, kasa.nr_kasa AS nr_dok_kasa, kasa.imie_nazwisko AS wplacajacy, kasa.opis AS za_co, SUM(kasa.kwota) AS kwota_wplaty, tab1.imie_nazwisko, SUM(tab1.wartosc) AS kwota, tab1.nr_dok_spr, sprzedaz.kontrahent_nazwa AS kontrahent, sprzedaz.typ_dok, sprzedaz.nr_dok_spr FROM (
  3. SELECT ksiega.imie_nazwisko as imie_nazwisko, ksiega.masa AS masa, ksiega.cena AS cena, ksiega.przeznaczenie AS przeznaczenie, (ksiega.cena*ksiega.masa) AS wartosc, ksiega.spr AS nr_dok_spr FROM ksiega WHERE ksiega.przeznaczenie='Punkt skupu'
  4. UNION ALL SELECT
  5. ksiega.imie_nazwisko as imie_nazwisko, ksiega.masa1 AS masa, ksiega.cena1 AS cena, ksiega.przeznaczenie1 AS przeznaczenie, (ksiega.cena1*ksiega.masa1) AS wartosc, ksiega.spr1 AS nr_dok_spr FROM ksiega WHERE ksiega.przeznaczenie1='Punkt skupu'
  6. UNION ALL SELECT
  7. ksiega.imie_nazwisko as imie_nazwisko, ksiega.masa2 AS masa, ksiega.cena2 AS cena, ksiega.przeznaczenie2 AS przeznaczenie, (ksiega.cena2*ksiega.masa2) AS wartosc, ksiega.spr2 AS nr_dok_spr FROM ksiega WHERE ksiega.przeznaczenie2='Punkt skupu' ) AS tab1
  8. LEFT JOIN sprzedaz ON (CONCAT(sprzedaz.typ_dok,sprzedaz.nr_dok_spr)) = tab1.nr_dok_spr
  9. LEFT JOIN kasa ON sprzedaz.kontrahent_nazwa=kasa.imie_nazwisko and sprzedaz.nr_dok_spr LIKE CONCAT('%', kasa.opis, '%')
  10. group by sprzedaz.nr_dok_spr, imie_nazwisko";
  11.