Cytat(session @ 12.05.2013, 00:33:26 )

Z tym się nie zgodze. O ile wydajność int jest naturalnie lepsza nawet wynikająca z podstaw operowania komputerów na liczbach, jednak sposoby wyciągania danych z pkt. 2 mojego poprzedniego posta raczej powinny przynieść zamierzony efekt, ale samo like nie jest optymalne. Uświadomiłem sobie również, że przecież wcale nie musi to być TEXT jak sugerowałeś, tylko dobrze przemyślany VARCHAR lub CHAR.
Popatrz:
Kod
id | id_user | ids_fav
---+---------+-----------------------
1 | 1 | 1,23,62,24,74,436,242
2 | 3 | 1,2,3,4,5,6,7,...,1500
Taki prosty przykład - jaki CHAR/VARCHAR byś tutaj dał?

W jaki sposób są przechowywane w bazach hasła ? Są hashowane na kilkuset bitowe stringi, a następnie zapisywane przy każdym użytkowniku. W nieraz ogromnej ilości wpisów skrypty porównują (tekstowe) nazwy użytkowników i hashe i jest to optymalne rozwiązanie, z tym, że jeden użytkownik to jedno hasło.
To jest przykład z zupełnie innej bajki, tam porównujesz pełne pole, a nie korzystasz z totalnie niewydajnego przeszukiwania ciągu znaków.

sposoby wyciągania danych z pkt. 2 mojego poprzedniego posta raczej powinny przynieść zamierzony efekt
...jeszcze by go trzeba było udoskonalić: mamy LIKE %,1,% tak? To nam fav o id=1 nie znajdzie