Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][jabber] Komunikacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
verona
Witam. Z pomocą jabbera mam zamiar sterować aplikacją na PC (kilku użytkowników czyli kilka klientów, ale jedno konto do wysyłania wiadomości na serwerze WWW). Gdy wykonujemy jakieś akcje w przeglądarce, to komunikaty będą wysyłane przez jabbera do aplikacji na PC. Gdy będzie kilku użytkowników, to będzie to pewnie kilka - kilkanaście wysłanych komunikatów na sekundę. Skrypt wysyłania mam w PHP, wygląda podobnie do tego:

Kod
<?php
include("xmpp.php");
$conn = new XMPP('talk.google.com', 5222, 'username', 'password', 'xmpphp', 'gmail.com', $printlog=False, $loglevel=LOGGING_INFO);
$conn->connect();
$conn->processUntil('session_start');
$conn->message('someguy@someserver.net', 'This is a test message!');
$conn->disconnect();
?>

Bilbliotek w PHP do jabbera jest kilka, i w każdej przykład schematu wysłania wiadomości wygląda podobnie, czyli zmienna z danymi, łączymy się, wysyłamy wiadomość i rozłączamy się.

I tu rodzi się moje pytanie - czy to dobre rozwiązanie, skoro konto do wysyłania wiadomości będzie jedno, a wiadomości do wysłania bardzo wiele w jednym czasie na różne konta klientów. Czy w tym przypadku taki skrypt PHP ma sens? Czy ciągłe łączenie, wysyłanie i rozłączanie będzie wydajne i nie będzie rodziło problemów?

Jeżeli to złe rozwiązanie, to jakieś lepsze w PHP? Może jakoś tak by skrypt PHP był zawsze połączony i w jakiś sposób czekał na wiadomości które ma wysłać na dane konto jabbera?

Trochę mogłem namieszać, ale moje pytanie jest krótkie - czy takie rozwiązanie w PHP czyli skrypt wysyłania w którym za każdym razem łączymy się i rozłączamy jest dobrym rozwiązaniem?

Pozdrawiam

PS (wiem że w takim wypadku odbieranie wiadomości nie jest możliwe bo zaraz po wysłaniu rozłączamy się, ale to mi nie przeszkadza, bo ja nie chcę odbierać wiadomości, a jedynie wysyłać).
ViX
Gdybym stanął przed takim problemem, zapewne napisałbym kawałek skryptu w PHP, który pchałby dane wysyłki XMPP do jakiegoś storage'u (SQLite, MySQL, plik), a po stronie serwera postawiłbym skrypt np. pythonowy latający w pętli (raz się łączy i w razie potrzeby reconnect) i przesyłający dane ze storage'u w XMPP.
verona
Cytat(ViX @ 12.05.2013, 17:16:31 ) *
Gdybym stanął przed takim problemem, zapewne napisałbym kawałek skryptu w PHP, który pchałby dane wysyłki XMPP do jakiegoś storage'u (SQLite, MySQL, plik), a po stronie serwera postawiłbym skrypt np. pythonowy latający w pętli (raz się łączy i w razie potrzeby reconnect) i przesyłający dane ze storage'u w XMPP.

O takim identycznym ostatnio też sporo myślę, i chyba jednak tak zrobię skoro ktoś inny też mi doradza wink.gif Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.