Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównanie 2 tabel.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qjam
Witam.

Jak zrobilibyście porównanie dwóch tabel? Mam do przygotowania platformę pod test.

Pierwsza z poprawnymi odpowiedziami, druga z udzielonymi odpowiedziami.
Tutaj fragmenty tabel które są istotne:

Cytat
test_odpowiedzi (poprawne odpowiedzi)

- odpowiedz_id (id poprawnej odpowiedzi)
- link_test_pytnie (nr pytania)

test_rozwiazania (rozwiazane juz testy)

- uzytkownik_id
- id_odpowiedz (zaznaczona odpowiedz)
- id_pytanie (nr pytania na ktore odpowiadal)

Dawno nie siedziałem w PHP i nawet takie rzeczy sprawiają mi problem... jeśli możecie to pomóżcie wink.gif
sajegib
pętlować dwa zapytania, albo zrobić w pętli tablice z odpowiedziami właściwymi i podczas pętlowania sprawdzać czy się zgadzają, wynik zapisywać do kolejnej tablicy
PrinceOfPersia
Cytat
Dawno nie siedziałem w PHP i nawet takie rzeczy sprawiają mi problem... jeśli możecie to pomóżcie

Ale jak to jest w bazy to chyba dałoby się rozwiązać na poziomie SQL. Musisz zrobić zapytanie, które połączy (JOIN) wiele tabel pod odpowiednimi warunkami / w odpowiedni sposób (WHERE, ON, HAVING itp. --- chodzi o to, żeby zaznaczyć odpowiadające sobie wiersze w różnych tabelach i zawęzić jakoś ich selekcję do tych poprawnych), a potem policzy (COUNT) liczbę wierszy.

Niestety nie pomogę Ci dokładniej, bo nie czuję się orłem z SQL, sam się potrafię głowić nad jednym zapytaniem, jak muszę je zrobic (ale w phpMyAdmin można testować zapytania).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.