Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrywanie info o niepobranym obrazku w klientach pocztowych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
athabus
Witam,

chciałbym się dowiedzieć od czego zależy, że klient pocztowy pokaże tą ikonkę informującą o braku pobranej grafiki w wiadomości email. Mi czasami taka ikonka się wyświetla a czasami nie. Przykład:

W tym zrzucie są ogólnie 4 obrazki, które nie zostały jeszcze pobrane z serwera. Ten niebieski baner składa się z 3 grafik (punkty 1, 2, 3) i jak widać tutaj ikonka o braku grafiki się nie pojawia - widać tyko sam tekst z tagu alt. Natomiast w przypadku 4 grafiki (oznaczonej 4) już się ta ikonka pojawia.
Przeglądałem kod ale nic nadzwyczajnego tam nie ma. Przypuszczam że ma to coś wspólnego z szerokościami elementów / wielkością tekstu itp. ale może ktoś już to robił i wie dokładnie o co chodzi, żebym nie musiał dochodzić metodą prób i błędów.

W skrócie cel jest taki, że chciałbym aby mail w formie bezgraficznej (czyli zanim klient pobierze grafikę z serwera) wyglądał w miarę dobrze, a te ikonki mocno psują efekt, zwłaszcza w przypadku nagromadzenia wielu drobnych elementów na małej przestrzeni.
Może ktoś coś doradzi?
Helid
http://www.graphicmail.com/site/articles/r...temp_embed.aspx

Podejrzewam że wyświetla je wówczas gdy znajdują się już pobrane w pamięci cache.
athabus
Nie nie o to mi chodziło. Chodzi mi o to, ze w elemencie oznaczonym nr 4 widać tą ikonkę charakterystyczną świadczącą, że w tym miejscu powinien być obrazek. To standardowe działanie klienta pocztowego.

ALE w miejscach oznaczonych 1,2,3 też powinna się pojawić taka ikonka, bo tam też obrazki nie zostały pobrane. To co się wyświetla na zrzucie ekranu to zwykły kod html (dokładnie zawartość tagu alt obrazka) - same obrazki nie zostały tam również pobrane. Dziwi mnie dlaczego w tych 1,2,3 nie wyświetla się ta ikonka, a w 4 się wyświetla. Innymi słowy na zrzucie brakuje 4 obrazków, a wyświetla się ikonka o braku obrazka tylko dla jednego i próbuję ustalić jak uzyskać taki efekt, że ta ikonka się nie wyświetliła.

//btw oczywiście o możliwości wysłania maila razem z obrazkami wiem, ale podobno takie maile są często wycinane przez filtry antyspamowe. Bezpieczniej jest zrobić z pobieraniem z serwera + zapewnić w miarę przyzwoity wygląd także bez obrazków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.