Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przelewy24 session_id musi być sessja?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cykcykacz
Witam,
chcę dodać na stronce, którą robię, przelewy24 do płatności online.

Czytam dokumentację i przy wysłaniu do nich formularza Postem mamy podać "p24_session_id Identyfikator sesji sprzedawcy" ale na stronie nie mam sessji.

Jak mogę sobie z tym poradzić?

Wystarczy im co przesłanie wysłać jakąś unikatową losową wartość?
nospor
Cytat
Wystarczy im co przesłanie wysłać jakąś unikatową losową wartość?
W ich dokumentacji masz wyraźnie napisane co to jest i czemu to służy. Służy to identyfikacji transakcji. Nie możesz więc co żądanie słać losowej wartości, bo wartość ta dla danej transakcji ma być ta sama. Chyba że miałeś na myśli "co transakcja" a nie "co żądanie"

A po za tym co to za problem wystartować sesję gdy korzystasz z przelewy?
cykcykacz
Nie wiem właśnie jak to zrobić najlepiej, bo jeszcze nie miałem z sessją styczności.
No, nic trochę powysyłam emaili do nich, moze podzwonie a jak co napiszę jeszcze tutaj moje pytania.
phpion
Użycie słowa "sesja" jest tutaj trochę mylące. Chodzi o ID płatności z Twojego systemu. Przykładowo: klient składa zamówienie, przekierowujesz go do systemu płatności i w session_id wstawiasz ID zamówienia. Później odbierasz dane z ich strony i wiesz którego zamówienia dotyczy dana zwrotka. Niektóre systemy płatności (np. eCard) nie pozwalają na dublowanie wartości w tym polu. Nie można próbować kilkukrotnie opłacić tego samego zamówienia. Czyli w moim przykładzie w momencie składania zamówienia tworzysz osobny rekord płatności i dopiero ten ID przekazujesz do płatności. Ponawiając próbę płatności znowu tworzysz nowy rekord płatności dla zamówienia, a nie wysyłasz za każdym razem ID zamówienia bo doszłoby do powielenia ID.

Reasumując: daj tam ID zamówienia i już smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.